Партиите остават на различни позиции за финансовата рамка

Замразяване на минималната работна заплата въпреки рекордната инфлация в страната и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година. Това предвижда проектът на държавния бюджет, с който NOVA разполага.

Утре депутатите ще изслушат финансовия министър по темата.

Пенсиите ще се индексират по швейцарското правило. Това значи, че минималната ще стане 523,04 лева. В момента тя е 467.

Заради това повишение ще има и качване на средната пенсия, която ще стане 792,51 лева. Максималната остава 3400 лева.

В ДОО са предвидени малко промени. Минималната заплата остава 710 лева. При безработица ще се полагат 18 лева на ден. Втората година от майчинството остава 710 лева.

Някои от партиите са готови със свои предложения за промени в тази финансова рамка. БСП предлагат да се дават по 7 минимални работни заплати помощ за второ и трето дете. А също и да се подкрепят учениците във втори, трети и четвърти клас.

Основният спор между седемте партии се очертава около Бюджет 2023. Още на ниво проект на служебното правителство, формациите в парламента са на коренно различни мнения. От „Демократична България” настояват да се коригира заложеният дефицит в размер на 6,6%.

„Това е огромен дефицит, който ще постави под въпрос стабилността на публичните финанси. А за да се плащат пенсии, заплати в бюджетната сфера, дефицитът трябва да бъде около 3%”, заяви Мартин Димитров, „Демократична България”.

Критики среща и намерението да се замрази минималната работна заплата на сегашните 710 лева.

„Да оставим на 710 лева в момента при тази инфлация е абсурдно. Това, което предлагаме, е 50% от средната работна заплата – 850 лева. Това е 20% увеличение спрямо 710 лева”, обясни Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната”

Но именно социалните разходи през последната година станаха повод за атака от ГЕРБ към ПП.

„По времето на управленията на ГЕРБ бяхме стигнали до момент, в който от бюджета се отделяха около 30% за изплащане на пенсии. Сега отиде този процент към 60%. И това го направи точно Асен Василев”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

На по-крайна позиция спрямо финансовата рамка са ДПС. Те смятат, че е по-добре изобщо да не се приема бюджет, ако няма управляващо мнозинство.

„Без формиране на стабилно мнозинство, което да поеме отговорност, не трябва да приемаме бюджета, защото ще направим грешка. Още повече ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

От „Възраждане” също не са оптимисти за Бюджет 2023. Костадин Костадинов настоява да се сформира контактна група за приемането на еврото, както и референдум.

„Истината е, че от всички тези техни личностни противоречия и противоборства страда българския национален интерес. Честно казано съм скептичен към бюджета в настоящия момент, но нашите специалисти тепърва ще го разглеждат”, заяви Костадин Костадинов, председател на „Възраждане”.

Твърдо за приемане на нов бюджет остават от левицата.

„Инфлацията иска таван на цените на енергоносители, компенсации за потребители, не на последно място, догодина ако няма работещ парламент да приемем законодателни изменения, битовите потребители излизат на  свободния пазар и ще плащат над 5 пъти по-скъп ток”, каза Явор Божанков от БСП.

Очаква се тази седмица бюджетът на служебния кабинет да бъде обсъден на Тристранния съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.