Това обяви правосъдният министър на брифинг

Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С това се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Това обяви на брифинг в Министерския съвет правосъдният министър Крум Зарков.

„Предвиждаме гаранции този орган да не бъде употребяван нито като „бухалка”, нито като „чадър”. За да се случи това - предлагаме той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчват членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът и върховните съдилища”, добави той.

Зарков уточни, че се предвижда независимост и на разследващите. „Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели. Затова предлагаме той да се председателства на ротационен принцип от петте му члена - всеки един по една година”, обясни правосъдният министър.

Според него този закон най-накрая трябва да отговори на дълго задавания от българите и международните наблюдатели въпрос - „Защо няма осъдени за корупция по високите етажи на властта?”. Част от отговора се намирал в прокуратурата, друга - в разследването. „С този закон частта, свързана с ефективното и независимо разследване, ще бъде решена”, категоричен е Зарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.