Това се наложи след края на програмата по тяхното настаняване в хотели

Бежанският център с временни фургони в Елхово отново отвори врати. В него са настанени 35 украинци, сред тях и 12 деца, които са пристигнали в България преди няколко дни.

За семейство Кудлай пристигането им в България е начин да избягат от войната. Идват с двете си деца - на 4 и на 14 години от Запорожие. „Страшно е там! Летят ракети, куршуми свистят над главите ни! И като започнаха, оставихме всичко и решихме да бягаме”, разказа Вячеслав.

Лида показва фургона, в който са били настанени в четвъртък вечерта. „Искаме по-бързо всичко това да приключи, да бъдем настанени някъде при нормални условия. Детето да може да поспи, да се храни нормално. За по-големия - той търпи, но за малкия това е кошмар”, обясни жената.
 


Общо във фургоните в Елхово са настанени 35 души. От тях 12 са деца. „Ние всички сме дошли за своя сметка. Да, чрез туроператор, но ни беше казано, че това е евакуационен курс, че ще платим за превоза, но изхранването и настаняването ще бъде безплатно. Имаше хотел първия ден и след това се промени програмата и се превърнахме в бездомници”, посочи Лариса Мощенко.

„Разполагат с условия, с които да имат подслон, да имат легло, да е чисто, но така или иначе обстановката не предполага дългосрочно настаняване”, подчерта Добриела Праматарова от БЧК.

Украинците са благодарни за храната, но не харесват условията във фургоните. Казват, че са били измамени. „Ние не знаехме, че тази програма е закрита. Кажете ни, че е спряна, не ни регистрирайте в полицията. Кажете ни, че на никого не сме нужни”, поиска Анатолий.

Настанените във фургони украинци настояват при тях да има представител на държавата, който да им обясни кога и къде ще бъдат настанени.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.