Библиотеката във Варна "Пенчо Славейков" предлага иновативен начин за наемане на книги от читателите

Библиотеката във Варна "Пенчо Славейков" предлага иновативен начин за наемане на книги от читателите. Там освен по традиционният начин хората могат да се сдобият с любимата литература и чрез т.нар. библиомат. 

Заради големия интерес читателите в морската столица ще се сдобият с второ устройство.  

Заявката на книга чрез библиомата става лесно. Нужен е само интернет и устройството, за да влезеш в сайта на библиотеката. 

Започна кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”

“Всъщност това са едни клетки, които са извън сградата и в които ние оставяме книги, когато читателя ги поиска и си ги заяви по електронен път, като на всеки читател заявил книги по този начин, изпращаме индивидуален имейл с номера на клетката и с кода на клетката”, обясни Радка Калчева, директор на РБ "Пенчо Славейков" - Варна.

Пандемията дава идеята на регионалната библиотека във Варна, за да се ограничи контакта между хората. Но поради голям интерес се планира и изграждането на втори. 

“Оказа се, че тази услуга много бързо стана популярна, много бързо набра своите почитатели и потребители. Наложи се миналата година да направим анкета сред нашите читатели. Изпратихме писма на близо 4000 човека от тях се отзоваха около 500. В крайна сметка ние решихме да го разположим до една от нашите сгради. Така, че да бъде по-лесно на хората, които са в централната част да го ползват”, каза още Калчева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.