Липсата на медикаменти в повечето случаи е резултат от недостиг по цялата верига, уточни Боряна Маринкова

Всеки месец ще има заседание за контрол над снабдяването с лекарства. Това заяви по време на брифинг Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

„Да имаме проактивен компонент, да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури. Да има ясни планове какво следва когато има установен принудителелен недостиг – как стига информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарството фармацевт”, допълни тя.

"Липсата на медикаменти в повечето случаи е резултат от недостиг по цялата верига - от съставките до доставките към България. На пазара има недостиг на около 10 лекарства", уточни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Как да се реши проблемът с недостига на лекарства, ще решават в специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства на среща след седмица. Днес беше първото им заседание, като такива ще се провеждат поне веднъж месечно.

Търговци на едро задържат лекарства по складове и така пациентите не могат да се снабдят с тях. Това са установили от Изпълнителната агенция по лекарствата още в началото на проверките, за които настоя здравният министър. Ще има и санкционирани, увериха от кабинета на Асен Меджидиев.

„От първите проверки – да, намерени са нарушения, но те не могат да се сложат под знаменател „систематични”, защото това е само 1/20 от проверките, които смятаме да реализираме”, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Той не скри, че здравното министерство има данни, че лекарства се задържат в складове на търговци на едро.

„Нашето предложение е безкомпромисно контролиране и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства. Когато определено лекарства го няма, трябва да има указание към лекуващите лекари и към фармацевтите в аптеките има ли други възможности за лечение на пациента с други продукти и това да стигне пациента, за да го предпази от излишна паника и в същото време той да има терапия”, обяви Боряна Маринкова от Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.