Интервенцията се извършва в Университетската болница в Пиза

Италиански лекари извършиха първата в света трансплантация на черен дроб от донор, който е починал на възраст над 100 години, твърди Националния център за трансплантации (НЦТ-CNT). В операцията е участвал черен дроб на жена, която към момента на естествената си смърт е била на 100 години, 10 месеца и 1 ден и отдавна се е разпоредила органите й да се използват за трансплантация на нуждаещи се пациенти.

Черният дроб беше получен миналата седмица от лекари в болницата „Сан Джовани ди Дио” във Флоренция и след всички необходими медицински и правни процедури беше трансплантиран на пациент на опашка за трансплантация в Университетската болница в Пиза.

ВТОРИ ШАНС: Трансплантираха черен дроб на мъж, прекарал тежък COVID

"На международно ниво няма случаи на даряване на цели органи от хора, починали на възраст над сто години. Имаше само няколко случая на даряване на определени тъкани, по-специално на роговицата", каза директорът на CNT Масимо Кардило.

„Свидетели сме на изключително събитие, което демонстрира техническите и организационни възможности на италианската трансплантация, включително използването на донорски органи от много възрастни хора. Това е важно, за да отговорим ефективно на исканията на над 8000 пациенти, които чакат за трансплантация у нас“, посочи той. Досега според CNT най-старият донор в Италия бе жена, починала в края на октомври в град Фабриано на възраст 97 години и 7 месеца. В миналото на Апенините бяха трансплантирани органи от 97-годишни донори още четири пъти - през 2003, 2008, 2018 и 2019 години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС