Във филма, който ще се излъчи на 25 декември от 13.30 ч. по NOVA News ще видим неразказаните истории на украинци, вярата, коледните им копнежи и желания

Предаването „Социална мрежа“ ни среща с един от героите във филмовата лента „Първа Коледа в България“ . Андрей Войников е бесарабски българин от Одеса и е в страната ни заради войната в Украйна. В момента се занимава с помагане на бежанци в страната ни.

„За войната в Украйна разбрах на 24 февруари и никой не вярваше, че ще се случи. Точно на 23 февруари със семейството ми отидохме на ски и имахме планирана 5-дневна почивка в Карпатите. Всичко бяхме планирали и почивахме, когато сутринта получихме първите съобщения, че курорта не се отваря заради войната, която вече е започнала. Курортът се намира на около 50 км. на запад от фронт линията, далеч от събитията, но първите ракети са пристигнали точно там в Ивано-Франковск, който е на 30 км от района, в който почивахме. Така разбрахме за това, за което бяхме предупреждавани от бабите  и дядовците ни, но не мислехме, че ще станем свидетели. Ние живеем в Одеса, но бяхме на 800 км. от там. Първите ни мисли бяха предимно организационни“, разказва за започването на войната в Украйна Андрей Войников.

„Веднага решихме да имигрираме, защото когато видяхме какво се случва наживо в социалните мрежи, разбрахме, че не може да останем в страна ни. Съпругата ми пожела да напуснем и се съгласих с нея, за да е спокойна. Веднага се прибрахме у дома, взехме си два куфара, който бяха пълни с храна за седмица. Не мислихме за дрехи и други неща, а за това с какво да се нахраним, ако днес, утре или след два часа ни се наложи да се крием. Първите най-сложни дни на войната в Украйна бяха в Киев и около него. В Одеса беше относително спокойно в началото. Имаше големи опашки на бензиностанции и в магазини, тъй като хората разбираха, че става нещо лошо и искаха да преместят роднините си на по-спокойно място“, споделя спомените си героят във филма.

„Аз съм българин, тъй като моите предци са напуснали България преди време по същата причина. Преди време са бягали от турското робство и тук в страната имам приятели. Преди години бях ръководител в Одеса на Областно българско младежко дружество за запазване на българската култура и затова познавам доста хора в България. Чакаха ни моите приятели, които ни предоставиха техния апартамент. Отначало бяхме за една седмица, но и досега живеем в този апартамент. Всяка седмица и месец казвам на приятеля ми, че искам да му дам пари за наем. Той не иска да ги вземе тази пари, казвайки, че утре може и на него да му се наложи някъде да отиде и би искал хората да направят този жест и за него. Всеки украинец живее днес с вяра и надежда, че войната ще приключи скоро“, разяснява как се е озовал в България украинският бежанец.

„Имаме много идеи за филми, в които искаме да покажем украинците не като бежанци, които търсят само подкрепа. Искаме да покажем хора, които няма къде другаде да отидат, но тук правят нещо – помагат, работят, откриват бизнеси, децата им учат украински и български, откриват салони за красота, правят фестивали, концерти, опитват се да съединят културите… Искахме да покажем как тези хора „празнуват“ или преживяват тяхната първа Коледа в България и първа извън родината им“, споделя какво ще видят във филма „Първа Коледа в България“.

"Разказваме 6 истории на напълно различни персонажи, с различни професии, от различни градове на Украйна, но които дойдоха в София. Опитваме се да върнем нормалния живот на хората."

Гледайте филма за украинските бежанци „Първа Коледа в България“ на 25 декември от 13.30 ч. по NOVA News.