На борда на плавателния съд е и екип на NOVA

В десетия ден от своето плаване българският научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” акостира на пристанището в Картахена, Испания.

Плавателният съд ще зареди с гориво и още храна, а 23-мата курсанти от ВВМУ ще се приберат във Варна с военен самолет “Спартан”. Курсантите бяха на практическо обучение по време на 10-дневното си плаване, като активно се включиха в работата на кораба - в неговото управлението и поддръжка. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Към Антарктида ще продължи екипажът на борда от 27 души с командир капитан II ранг Николай Данаилов. За екипажа следва 25 дневно плаване през Атлантическия океан, като в края на януари от пристанището в Мар Дел Плата, Аржентина ще се качат и българските полярници, които са част от 31-а българска експедиция до Ледения континент, с ръководител проф. Христо Пимпирев. По време на експедицията българските учени ще изследват океанските води за да установят дали и с колко замърсяването от останалите континенти е достигнало до най-чистите води на планетата. Освен това на борда на кораба са качени и тонове техника, с която полярниците ни ще работят в новоизграждащата се научна лаборатория на остров Ливигнстън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.