Мария Арена обвинява секретаря си за това, че не е декларирал платено пътуване до Катар през май 2022 г.

Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на председател на подкомисията по правата на човека в Европейския парламент, обвинявайки за това нападенията на журналисти и политически съперници на фона на продължаващия корупционен скандал "Катаргейт".

Оставката й дойде часове след като „Политико” публикува задълбочено разследване на комисията, което разкри, че Арена не е декларирала правилно безплатните полети и настаняване, предоставени ѝ от Катар. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е била информирана за решението на Арена, съобщи служител на ЕС.

В изявление, изпратено до белгийската информационна агенция БЕЛГА, Арена заяви, че се оттегля, за да защити имиджа си и работата на комисията по правата на човека на Европейския парламент, известна като DROI.

По-рано в сряда „Политико” съобщи, че Арена обвинява секретаря си за това, че не е декларирал платено пътуване до Катар през май 2022 г. В момента комисията е в центъра на обвинения в корупция и пране на пари. Трима от четиримата заподозрени, задържани по предварителни обвинения, са свързани с групата на евродепутатите. Арена не е сред заподозрените и в сряда отново настоя, че по никакъв начин не е замесена в скандала, който е обсебил Брюксел.

Разследването на "Катаргейт" в ЕП: Белгия иска имунитета на още двама евродепутати

"Обявявам ясно и категорично, че не съм замесен по никакъв начин в тази афера", пише в изявлението на Арена.

"Но в светлината на политическите и медийните атаки от последните няколко седмици, които вредят не само на моя имидж, но и на цялата работа, извършена в сърцето на подкомисията на DROI, реших да подам оставка от поста на председател", пише тя. Арена добави, че полицията не е нахлула нито в офиса, нито в дома ѝ, и че белгийските власти не са поискали снемането на депутатския ѝ имунитет, което е необходима стъпка преди започване на наказателно разследване.

Комисията, която Арена ръководи от 2019 г. насам, има връзки с няколко от лицата, срещу които са повдигнати предварителни обвинения в белгийското наказателно разследване, включително Пиер Антонио Панцери, италиански бивш евродепутат, който ръководеше комисията преди нея. В рамките на разследването белгийската полиция извърши обиски в няколко офиса на действащи парламентарни служители, свързани с комисията.

Когато обвиненията в корупция се появиха за пръв път миналия месец, Арена заяви, че временно ще се оттегли от председателството на DROI, като не стана ясно какво ще означава това на практика. Висшите членове на ЕП в комисията трябва да се срещнат днес, за да обсъдят следващите стъпки. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС