Учениците излизат в грипна ваканция

От 17 януари Старозагорска област се обявява грипна епидемия. Ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.

От РЗИ очакват през следващата седмица заболяемостта да надмине 330 на 10 000 души и предложиха на членовете на Областния щаб в Старозагорска област да бъде обявена грипна епидемия за периода 17-23 януари включително. Натовареността на болничните легла в здравните заведения също нараства драстично през последните дни.

Мярката се налага заради рязкото повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания от началото на 2023 г. до този момент. През последните две седмици РЗИ извършва пробонабиране от пациенти в остра фаза на заболяване. От изпратените 23 проби в лаборатория в София, 14 доказват циркулирането на грипни вируси на територията на областта. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0-15 години.

Данните към 12 януари показват, че в учебните заведения болни са близо 18 процента от учениците, като в община Стара Загора този процент е още по-висок, в детските градини са болни също близо 18 процента от децата, а в яслите – 14.2 процента. 

Одобрената от Областния оперативен щаб заповед ще бъде изпратена за съгласуване с Главния здравен инспектор и ще влезе в сила от 00 ч. на 17 януари. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.