Разговор с изследователката на организираната престъпност Фелиа Алъм и политологът доц. Стойчо Стойчев

Да заловиш неуловимия. В началото на седмицата италианските служби за сигурност успяха да арестуват последния мафиотски бос, "капо ди тути капи" на сицилианската "Коза Ностра" Матео Месина Денаро.

Денаро се укриваше от закона в продължение на 30 години. Фатално се оказва тежкото онкологично заболяване, от което мафиотът страда от години. Арестът е в частна клиника, където Денаро се е лекувал под чужда самоличност.

Изследователката на организираната престъпност, италианката Фелия Алъм е убедена, че това е един от най-сериозните успехи в борбата срещу мафията.

Тя казва, че арестът на Матео Денаро е важна победа за властите, които се борят с организираната престъпност в Италия. Алъм посочва, че той е последният шеф, последният ръководител на цяло едно поколение в мафията, едно много насилнически настроено поколение.

Изследователката уточнява, че в началото на 90-те години тези хора са решили, че трябва да атакуват държавата само, защото политическите им протекции се се изпарили. По думите й те дори са предприели терористични стратегии.

Мафиотският бос е замесен в терористичната атака, наречена „Виа Д’амелио”, която е реализирана през 1992-ра година. При атентатите са убити съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

„Също така знаем, че той е замесен и в отвличането на 12-годишно дете. Става дума за момчето на друг мафиот, което е било убито, а в последствие тялото му е потопено в киселина, за да се разгради. Поредното доказателство, че този човек има насилствена природа и не се колебае да я демонстрира“, продължава Алъм.

Арестуваха най-известния бос на италианската мафия

За личността на Денаро говори и политологът доц. Стойчо Стойчев, който дълго време се занимава с изследване на начина, по който функционират мафиотските организации като „Коза Ностра”.

Стойчев разказва, че тя исторически възниква като организация за взаимопомощ. „Квазиполитическа организация, която по подобие може би на ВМРО през 30-те години в Македония е имала по-голяма легитимност, отколкото държавните органи и правоприлагащите органи на държавата. До степен такава, че събира данъци, правораздава, урежда отношения между хората, тя носи авторитет“, посочва той.

„Цялата общност се възприема като семейство и съответно всичко е наша си, вътрешна, семейна работа, което става вътре, и се капсулират тези общности по отношение на останалия свят. Така, че много трудно биха могли да бъдат пробити – там външни хора не се допускат“, продължава политологът.

Денаро е син на друг мафиотски бос, исторически съюзник на клана „Корлеоне”.

 Политологът допълва, че „Коза Ностра” и „Ндрангета” са организации, които носят в себе си много култура, история, традиция. Там се предава от баща на син, дължимост има някаква към организацията, каквато се дължи като признание на родителите, уточнява Стойчев.

Любопитен детайл е, че арестът на Матео Денаро идва точно 30 години и един ден след задържането на неговия ментор – Тото Риина.

Фелия Алъм споделя още: „През годините Денаро очевидно е трансформирал себе си, превърнал се е в нещо различно. Не е станал звяр, какъвто е бил менторът му. Успял е да еволюира до шеф, до лидер от 21-ви век. Чрез капацитета и уменията си той е съумял да стане невидим. Изпрал е мръсните си пари и е съумял да ги пренасочи към легитимни бизнеси.“

Тя продължава разказа си: „Някои хора в момента вероятно мислят, че Денаро вече не е опасен, защото е престанал да постига целите си чрез насилие. Това обаче би бил доста първичен и първосигнален подход.“ Според нея той е дори по-опасен именно заради успеха си в изпирането и инвестирането на мръсни пари в легитимни бизнеси. „С други думи казано – това означава, че вече е почти невъзможно да разделим къде спира мафията и откъде започва дейността на честния бизнес“, посочва италианката.

„Фактът, че Денаро успява да се скрие от закона цели 30 години също е проблематичен. Не толкова опасен, колкото проблематичен. Това несъмнено повдига много въпроси – кой го е пазел и защо? Дали става дума за помощ от местната общност или политическите му контакти са се задействали. Това всъщност е реалния показател, по който може да измерим колко опасен човек е Денаро. Въпреки миналото му, на него му е позволено да живее нормален живот и да продължи да организира и ръководи криминални общности и мафиотски групи“, казва изследователката.

100 агенти са участвали в задържането на италианския мафиотски бос Месина Денаро

Можем ли да кажем в този ред на мисли, че Денаро е последният кръстник на италианската мафия?

„Дали е последният – не знам. Може би е последният от този калибър“, смята Стойчев. Политологът е на мнение, че един такъв човек е обединителят, координаторът, този, който постига баланс между интересите и хармония в интересите на тези семейства, и който прави връзките с легитимния бизнес, развива дейностите на организацията в легитимния бизнес и връзките на политическо равнище с местните политици.

Фелия Алъм казва, че Денаро е последният кръстник от поколението, което се опита да превземе държавата и да я победи.

И докато „кръстникът” се изправя пред цялата строгост на закона, някои любители на конспиративните теории предполагат, че той всъщност е пожертван от „Коза Ностра” заради влошеното си здравословно състояние.

„Очевидно става дума за човек, който е болен. Единственият му начин да оцелее е да се погрижи за здравето си. Не отричам възможността някои хора да са помислили, че той вече не е полезен за организацията и, че влошеното му здраве би попречило на пълноценното му лидерство. Подчертавам обаче, че към момента това са просто спекулации“, посочва изследователката.

Италианката споделя, че това, което е интересно e, че разследващите органи изтъкват, че са успели да заловят Денаро именно заради влошеното му здравословно състояние. Тя е на мнение, че това вероятно означава, че ако той не беше болен едва ли щеше да бъде хванат. Изследователката напомня и за друг коментар, според който ако Денаро беше използвал публичните ресурси на здравеопазването вероятно щеше да е заловен още преди 5 години. „Любопитно е защо е избрал да отиде в частна клиника, което пък е довело до задълбочено разследване и изобличаване на неговата самоличност“, посочва Алъм.

Този казус несъмнено провокира много въпроси, а най-същественият от тях е има ли връзка между мафията и здравните организации в страната.

В Италия арестуваха около 140 заподозрени във връзки с мафията

Ще успеят ли властите да го накарат да проговори, да разкрие информация за други кръгове от италианската мафия?

„Силно се съмнявам. Аз предполагам, че просто ще седи и ще и мълчи и няма да каже нищо – нещо, което е типично за представителите на тези организации. Просто ще мълчи и няма да отговаря на въпроси, каквито и да било, камо ли пък да сътрудничи на властите“, отговаря Стойчо Стойчев.

А може ли да се очаква някакъв ответен удар от страна на „Коза Ностра” заради задържането му?

„Не мисля, че самата организация е способна вече да извършва този вид атентати и атаки, които преди време. Още повече, че специално в тази организация силите са доста така поизтощени и вече по-голямата част от нейния актив се занимава с по-скоро легални бизнеси, отколкото с чисто престъпни, в което влиза и упражняването на насилие като някаква форма на контрол, сплашване“, казва Стойчев.

Той допълва, че в технологично отношение службите са много добре обезпечени и превантивно могат да се вземат мерки, така че да се защитят потенциалните обекти на атентати, ако такива въобще тръгнат да правят членовете на „Коза Ностра”.

Ще доведе ли неговият арест до края на „Коза Ностра” или напротив – ще отвори нова страница в развитието на организацията?

Фелия Алъм смята, че е твърде рано е да се каже дали този арест ще доведе до края на организацията. Напълно възможно е там някъде да има нов лидер, който да обмисля бъдещите стратегии на "Коза Ностра", уточнява тя. „В крайна сметка става дума за една система, която разполага с широк набор от връзки както в политическия елит, така и в местните общности“, споделя италианката.

Тя е на мнение, че не можем да се очаква, че с ареста на един мафиотски бос, цялата система ще се срине и ще изчезне.

Разследващите се надяват, че след ареста на Денаро ще получат отговор на въпроса дали октоподът на мафията е успял да спусне пипалата си и в политическия живот на Италия.

„Един от въпросите Ви преди малко беше защо Денаро е арестуван точно сега. Според мен обаче по-важното нещо, което всички трябва да се запитаме, е защо той не е задържан досега. Дали той не разполага с политически протекции, дали няма политици, които да не искат Денаро да попадне под ударите на закона, тъй като би могъл да се разприказва в тяхна вреда?“, казва Алъм

Фелия споделя, че често пъти, чрез влиянието си в местната общност, мафията би могла да помогне на политиците да постигнат целите си – обикновено става дума за привличане на избиратели. Тя е на мнение, че отношенията между мафиотските организации и политиците биха могли да се окачествят като полезни и за двете страни. В същото време обаче те са доста опасни, защото подкопават демокрацията, предупреждава Алъм.

Има ли разлика между отношението към мафиотските организации в Италия и в България например – и в какво основно се корени тази разлика, ако има такава?

„На местно равнище – в Сицилия и в Калабрия преобладава положителното отношение съответно към „Коза Ностра” и към „Ндрангета”, съответно дори думата „Ндрангета” означава събрание на достойните или клуб на достойните“, отговаря Стойчо Стойчев.

По негови думи тези силни мафиотски организации са доста характерни за териториите от Европа, които са били навремето част от византийската империя. България също е била част от тази империя и тук също сме като че ли по-склонни в положителен аспект да разглеждаме тези неща, защото най-малкото – не са ни опирали до такава степен до кокала, допълва политологът.

 „Аз поне, занимавайки се с проблемите на младежката престъпност и на престъпността сред малолетни особено, се натъквам все повече на случаи, в които деца на възраст 16-17 години, техните идоли са да кажем Васил Илиев, Жоро Илиев, старите мафиоти и мутри, ако искате, от 90-те години. Слагат си такива профилни снимки, препратки, искат да карат като техните коли, стари „Мерцедес”-и 124-ки и тем подобни неща“, казва той.

Политологът е на мнение, че има някаква героизация и реабилитация на това да си мафиот като положителен образ. „Човек против статуквото, против корумпираните елити, достоен, смел, краен в някои случаи, който се занимава с незаконни неща, но пък за сметка на това е човек на честта, има морал“, уточнява той.

Членове на Ндрангета са осъдени в най-големия процес срещу мафията в Италия

„В Калабрия, особено Реджо ди Калабрия, където „Ндрангетата” е много силна, или пък във Валенсия, където също е концентрирана голяма част от групите, които се придържат към „Ндрангетата” е изключително позитивно отношението. За разлика от това в Северна Италия се гледа изключително критично на тези структури и затова обикновено се цели като цяло процесите срещу задържани членове да се гледат в съдилища в Северна Италия – например Милано, за да не се допуска този положителен сантимент на местните хора да повлияе по някакъв начин на съда или пък те, недай си Боже, да получат подкрепа или помощ от органите за правораздаване на местно равнище“, посочва политологът.

Фелия Алъм разказва, че отношението на италианците към мафиотските организации зависи от мястото, на което се намира човек, както и от това с представител на кое поколение разговаря той. Тя смята за любопитно това, че полицаите, арестували Денаро, както вероятно и част от разследващите органи, са доста млади. „Те вероятно дори не са били родени, когато Фалконе и Борселино намериха смъртта си. Въпреки това обаче стремежът да открият виновниците за убийството на тези двама души им е предаден като наследство, като завет“, казва италианката.

„Младото поколение е доста добре запознато със силата, която мафията притежава. Що се касае до по-възрастните хора – има част от тях, които виждат полза в съществуването на мафиотските организации, тъй като те предоставят всичко онова, което държавата не може. Има широка палитра от мнения“, споделя тя.

Фелия Алъм продължава: „Бих искала да подчертая, че италианската мафия всъщност е разпръсната навсякъде. Това е сериозен проблем за целия ЕС. Денаро вероятно е бил замесен в дейността на компании с акции в цяла Европа. Точно заради това е необходимо ЕС като общност да е наясно с опасностите, които се крият зад ъгъла и за това колко сериозно предизвикателство е справянето с италианската мафия. Това често се подценява. Помнете, че мафията е не просто проблем на Италия, тя е проблем, пред който е изправен целият континент.“

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.