Днес се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски

България отдава почит към живота и делото на Васил Левски. В десетки градове днес отбелязват 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

В Карлово на площад „Васил Левски” днес имаше възпоменателен митинг. На него военни отдадоха почит, а ученици поднесоха венец на славата пред паметника на Апостола.

 

 

„Да обичаме България така, както той я е обичал, и да работим за нея, както го е правил той”, призова Стефан Караиванов, родственик на Левски.

След възпоменателния митинг имаше шествие до къщата-музей Васил Левски. Там ще бъдат представени непоказвани документи за Апостола на свободата, които са издирени от османския архив.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В село Къкрина, където Левски е заловен, днес се състоя мащабна историческа възстановка на събитията. В детайли бяха пресъздадени моменти от залавянето на Апостола през зимата на 1872 година.

Със заря почетоха 150-годишнината от смъртта на Васил Левски в Карлово

В София стотици се стичат пред паметника на Левски, за да поднесат цветя. 

Тази сутрин президентът Румен Радев откри мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„От Левски пазим едно тефтерче, кратки писма и кичур коси, но непримиримият Дякон е единственият съд, пред който всички българи се чувстваме равни”, каза президентът Румен Радев. „Той продължава не само да ни сочи кривиците, да бъде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи. Днес Левски е това, което знаем за него, и което ще завещаем на децата си”, каза президентът.

От 18:00 часа ще бъде възпоменателната церемония пред паметника на Левски в София. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.