Те недоволстват срещу обсъжданията за преместване на Паметника на Съветската армия

Протестиращи хвърляха яйца и боя по сградата на Столичната община. Те недоволстват срещу обсъжданията за преместване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първата група протестиращи пристигна пред паметника малко след 09:00 часа с автобус. След около час пространството започна да се изпълва хора. Тогава дойде време за речите на политици и официални лица. „33 години се води битка срещу този паметник, но ние няма да им го даден”, както и „не на подменянето на историята” – това бяха посланията, залегнали в речите. Последва призив за жива верига около паметника и шествие до Столичната община. Там полетяха и яйцата. Протестиращите скандираха „Не на фашизма” и „Оставка”.

В демонстрацията пред общината участваха членове и привърженици на  „Възраждане”, „Левицата” и БСП.

Основният аргумент на БСП е, че монументът е на държавата, а не на общината и тя не може да се разпорежда с него.

А преди протеста общественикът Асен Генов, който призовава от години за премахването на монумента, сравни премахването с края с падането на Берлинската стена.

“Може би българската Берлинска стена ще падне с демонтажа на този паметник и преместването му там където му е мястото - в Музея не на социалистическото, а на тоталитарното  изкуство”, смята Генов. 

Около обед част от присъстващите се разотидоха. Тези, които останаха, настояват кметът Йорданка Фандъкова да слезе да разговаря с тях или поне представители на общинските съветници.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.