Финансовият министър представи проект за Закон на държавния бюджет

Дефицитът за 2023 г. е 6,9% по данни на министерство на финансите. А според ведомството трябва да падне под 3%. За да се случи това служебната власт предлага няколко стъпки - Първата стъпка е еднократен данък „Свръхпечалба” за второто полугодие на тази година. Той ще е за всички юридически лица, които отговарят на критериите за постигане на свръхпечалба. И още - предложение да скочат акцизите на цигарите, по-конкретно така наречените вейпове.

Край на по-ниското ДДС, освен за хляба и брашното, бебешките храни и книгите. Всички останали бизнеси ще се върнат на ставка от 20%.

За да се случи това, правителството предприема редица мерки - през предложение за бюджет за тази година.

„На заседание на МС се прие концепция за приемане на държавния бюджет. Дефицитът ще бъде 3%“. Това заяви на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви още Велкова. 

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за обществено обсъждане и за преминаване на съгласуване и обсъждане със съвета за тристранно сътрудничество на 3 април. Така на 26 април ще може да се разгледа от МС и да бъде внесен в НС, посочи Велкова. 

Преди внасянето на концепцията и на сценария с какво бюджетно салдо да бъде разработен проектът на закона, са били проведени неформални разговори с работодателите и синдикатите. 

МФ: България е изправена пред фалит, има риск от промяна на курса лев - евро

Бюджетът предвижда: 

 - Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар - данък “Свръхпечалба”, който ще бъде разработен за всички юридически лица, на база на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък, поясни финансовият министър.;

- 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба; 

- увеличение на ТОЛ таксите. Тарифата се променя с акт на МС;

- Увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията;

- Възстановяване на някои от ДДС и акцизните ставки, които бяха намалени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде увеличен и акциза на електронните цигари - или т.нар. вейпове;

- Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при рисковите стоки.

“С всички тези мерки ще може да се осигури и гарантира изпълнение на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се гарантира изплащането на увеличените заплати, като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането на бюджетния сектор", допълни финансовият министър. 

Предвижда се още увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, но само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г. 

И още: При изпълнение на така заложените приходи, възнагражденията в двете приходни агенции да бъдат увеличение с 15%, а при изпълнение в рамките на стоте процента - с 10%.

Това, около което се е обединил служебният кабинет, е предложението, което ще бъде представено пред новите народни представители. “Ако този проект не бъде приет ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде увеличен над 3%, това означава, че трябва да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за дефицита, което би създало проблемност от набиране на ликвидност от международните капиталови пазари и загубване на перспективата за влизане в еврозоната”, предупреди Велкова.

Тя обясни още, че държавата не е изправена пред фалит, ако бъде приет бюджета в рамките на 3% дефицит. 

Целта е с помощта да на мерките, заложени в проектобюджета, да се съберат 6 млрд. лв, които да помогнат за изплащане на социалните разходи в бюджета.

За ограничаване на разходите и намаляване на дупката в хазната, министерствата са помолени да орежат разходите си с 10%. В здравеопазването са готови да го направят.

“Тя по-скоро се обърна към нас да ограничим разходите, които не са нужни, да можем да спестим каквото е възможно в тези тежки времена на дефицит и икономическа криза в Европа и война в Украйна. Просто всеки един от министрите да бъде внимателен в плануването на разходите си”, коментира здравният министър Асен Меджидиев. 

Ако разходите не се орежат, хипотетично под въпрос може да бъде поставен Валутният борд. Не се ли овладее дефицитът, има вероятност от влошаване на кредитния рейтинг, което ще отблъсне инвеститори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.