Органите на реда са използвали сълзотворен газ

Поредна вечер на протести в Париж срещу пенсионната реформа във Франция. Демонстрацията отново прерасна в сблъсъци и палежи. Протестиращи хвърляха фойерверки по силите на реда, запалени бяха кофи за боклук и мотори, а полицията използва сълзотворен газ.

От миналата седмица насам недоволните от повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години протестират в градове из цяла Франция, като подпалват кофи за боклук и издигат барикади, а полицията отговаря със сълзотворен газ, за да разпръсне множеството.
В понеделник правителството на Елизабет Борн едва оцеля при вот на недоверие заради непопулярния закон за пенсиите.

В опит да успокои напрежението днес президентът Еманюел Макрон ще даде интервю за двете най-големи национални телевизии.

„Не очаквам много от речта на Макрон. Ние обаче ще проведем нов ден на протести в четвъртък, който отново ще бъде масов”, каза Жак Боренщайн, жител на Париж.

„Време е за радикални действия, защото явно, масите хора по улиците не бяха достатъчни. Когато бяхме 3 милиона и половина на улицата, Еманюел Макрон не се вслуша в това, което имахме да му кажем”, обясни Елеонор Шмит, друг жител на града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.