Той се очаква да заработи до дни

Нови мерки в борбата с високите цени. До дни се очаква да заработи сайтът за сравнение на цените в търговските вериги.

В същото време земеделското министерство въвежда своеобразен "Биг Брадър" за проследяване на качеството на продуктите.

След продължителни преговори служебният кабинет и търговските вериги си стиснаха ръцете. Така от следващата седмица всеки потребител ще може онлайн да следи цените на почти 50 хранителни продукта в различни магазини.

Гечев: Земеделското министерство въвежда "Биг Брадър" за качеството и цените на храните

Наред с това, властта отчита спад в цените на някои хранителни продукти като краставиците, например, които само преди няколко седмици достигнаха рекордните 7 лв.

От стоковите борси и тържищата наблюдават спад в цените на по-голямата част от зеленчуците, но и задържане на цената на основни хранителни продукти.

Данните сочат, че галопиращото покачване на цените за сега остава в историята.

Дикме за цените на храните: Не е работа на държавата да въвежда ограничителни мерки

“При основните хранителни продукти имаме задържане на цените, буквално сега олиото е на цената от миналата година. Като цяло, в зеленчуците имаме в момента спад при основните хранителни продукти. Аз не очаквам някакви значителни спадове, по-скоро очаквам задържане”, коментира Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

За повече продукти на по-ниски цени ще се бори и служебната власт, след като стигна до консенсус с големите търговски вериги. Така от края на седмицата се очаква да заработи сайт, в който да се следят цените на основни храни.

Защо пържолите са скъпи въпреки по-евтиното свинско

"Те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа. Ще се публикуват цените на определени продукти. Те са около 50. Като нашето искане е там веригите да публикуват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция, а най-ниските на дадени продукт в тяхната мрежа”, поясни вицепремиерът Христо Алексиев. 

Предвиждат се и санкции.

“Ако някой е подал към информационния портал една цена, а в неговите вериги е друга, се предвиждат и санкции за това, защото е некоректно нелоялно търговско поведение”, обясни още Алексиев.

Ще паднат ли цените в магазините, ако се наложи таван на надценките

И още - в борбата с нелоялните търговски практики държавата ще включи и специален регистър за следене на пътя на продуктите.

“Ако доставната цена на краставиците е 3.20 и брутната ви печалба, начислена с всички разходи вътре, е повече от 20-25% бруто, то значи представлява риск по отношение на някакъв вид практики, които водят до повишаване на цените. Tогава вие предварително ще трябва да предоставите дадените договори по ценообразуване на КЗП и КЗК”, каза още вицепремиерът. 

А до дни трябва да станат ясни и резултатите от внезапните проверки на КЗК в офиси на търговски вериги, след като регулатора се самосезира заради съмнения за картелни споразумения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.