Церемонията, състояла се в президентския дворец, приключи всички вътрешни договорености

Финландският президент Саули Нийнистьо подписа закон за присъединяване на страната към НАТО. Това съобщи вестник „Helsingin Sanomat“.

Церемонията, състояла се в президентския дворец, приключи всички вътрешни договорености, необходими за присъединяването на Финландия към Северноатлантическия алианс. Припомняме, че на 1 март финландският парламент гласува законопроект за присъединяването на републиката към НАТО.

Финландия и Швеция подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска те да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират обвинените в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни същата година Йенс Столтенберг, генерален секретар на организацията, проведе разговори в Мадрид с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Нийнистьо и тогавашния шведски министър-председател Магдалена Андершон. Беше подписан меморандум, който позволява на двете скандинавски държави да се присъединят към НАТО. 

Междувременно Парламентарната комисия по външни работи на Турция одобри протокол за членството на Финландия в НАТО. Сега той трябва да бъде одобрен от целия парламент, което се очаква да стане до 26 март, съобщи телевизия TRT.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС