Протестите предизвикват редица проблеми

Протести блокираха десетки пътища, летища и гари във Франция. Днес бяха организирани масови демонстрации, стачки и блокади. Те отново са заради приетия закон за вдигане на пенсионната възраст.

Протестите предизвикват редица проблеми - от закъснения в транспорта, през недостиг на горива по бензиностанциите, до купчини боклук по улиците, заради стачка на работниците в сектора.

Поредна национална стачка във Франция

Най-голямото летище във Франция стана цел на протестите. Хиляди пасажери трябваше да ходят пеша до терминалите на летище “Шарл де Гол”, след като недоволни работници блокираха пътищата.

В Тулуза протестиращите преградиха една от магистралите край града. Направиха барикада и я подпалиха. Това предизвика огромно задръстване.

В Нант недоволните блокираха трамвайните линии и си направиха пикник на иначе натоварените улици край замъка в центъра на града.

“Аз стачкувам от една страна заради пенсионната реформа, но от друга, заради начина по който правителството наруши демократичния подход. Това не е по-малко важно”, заяви Лусил Биде, служителка в “Еър Франс”.

Барикади от запалени контейнери за боклук блокираха пътища във Франция (ВИДЕО)

Стотици хиляди гледаха на живо изявлението на президента Еманюел Макрон вчера. Въпреки протестите, той настоя, че реформата е необходима и ще влезе в сила още тази година.

Тази неотстъпчивост води до още по-голямо напрежение и редовно протестите преминават в сблъсъци. Така завърши пикника в центъра на Нант. Част от протестиращите се сбиха с полицаите и те ги разгониха със сълзотворен газ. И двете страни не показват готовност за компромис и играта на нерви продължава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.