„На днешно време е изключително важно да умееш да подбираш правилно думите и емоциите", обясни Профирова

„Празнословецът ранява като с меч, а езикът на мъдрите е изцеление”. Този цитат от Соломонова притча надхвърля пределите на времето и звучи актуално както в миналото, така и в настоящето. В дни, в които лудостта дебне отвсякъде, а диалогичността и нормалното общуване са рядкост, все по-често имаме нужда от цяр за раните, нанесени от неизпълнените обещания, от здрав бинт, с който да превържем прорезните рани от малките парченца илюзии, пръснали се навсякъде около нас след като някой е разбил поредната ни представа за по-добър и спокоен живот.

Много хора вярват, че езикът се развива успоредно с обществото, което го използва. На това мнение е и Мирослава - популярно лице както на телевизионния, така и на мобилния екран. Нейните думи и послания достигат до хиляди хора всеки ден.

„Има статистика, че през последните 20 години са навлезли над 3000 нови думи, което е напълно естествено, защото технологиите се променят със скоростта на светлината и с тях навлизат много чужди думи, които вече използваме”, каза Мирослава Профирова в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS.

Според доц. д-р Красимир Куцупаров навлизането на чуждици в българския език би могло да доведе до проблеми. „Проблемът не е в това, че използваме тези думи, а че не търсим начин в реалния живот или в ежедневието си да ги заменим с такива, които съответстват на тях”, каза Куцупаров.

Според Профирова езикът е жива материя, която постоянно се обогатява и не трябва да отричаме неговата промяна. „Смятам, че въвеждането на толкова много думи обогатява нашия език и ние не трябва да търсим нищо лошо в това, а точно обратното – да се радваме, животът се променя. Няма език, който да е загинал заради чуждиците”, каза Профирова.

В настоящата действителност, в която често визията изпреварва словото, много популярни лица споделят посланията си през социалните платформи. Често обаче в стремежа визията да бъде впечатляваща езикът остава на заден план.

По думите на Куцупаров в днешно време колкото си по-различен и по-интересен, толкова си по-гледаем и си по-харесван. „Всеки явно търси някакви ниша, която все още не е заета и върви по своя път, така че да има повече последователи. Лошото е, че тези хора биват следвани, и то от подрастващото поколение, и подрастващото поколение се стреми да прилича на тях и по един или друг начин да ги ползва като вид идоли, което според мен, особено в говоренето не е добре”, обясни той.

„На днешно време е изключително важно да умееш да подбираш правилно думите и емоциите. Това е формулата за успеха. Интернет може да ни обогати, но в същото време може и да ни затъпи. Социалните мрежи, когато не се използват по правилния начин могат да увредят нашето съзнание и да намалят нашата способност  да мислим по правилни начин”, обясни Профирова.

Днес, когато всички са притихнали в очакване на поредната политическа развръзка много от нас ще обърнат поглед към думите на кандидатите за власт, към обещанията на онези, които от месеци насам водят словесни войни.

„Словесната война е продукт на политическото мислене. В моментите на избори всяка една партия е влязла в ролята да покаже най-силните страни на това какво може да предложи на нашия народ и съответно търси най-слабите страни на другите партии. Постоянно се обстрелват с нападки, с лоши думи, което на мен лично не ми харесва, но явно това е формулата за успех - да търсиш и да вадиш кирливите ризи на другите”, обясни Профирова.

„Сред хората от властта има доста много добри оратори – хора, които умеят да говорят, хора, които умеят да вменяват, хора, които знаят какво казват”, смята Куцупаров.

Според него проблемът е, че те не могат да водят диалог и когато застанат един срещу друг, те не слушат другото мнение, не се опитват да вникнат в това, което техният събеседник иска да каже, а говорят и се опитват да го надговорят. „Той също се опитва да ги надговори и става една словесна война, което по един или друг начин не говори добре за езика на властта”, каза Куцупаров.

За Мирослава Профирова попаднали в лабиринта на обещанията здравият ни разум трябва да е пътеводната ни светлина, която да ни покаже границата между популизма и реалните намерения.

„Никога няма как да бъдем сигурни дали това, което казват, е истина или лъжа. Мога да говоря от опита, който съм видяла през годините, а именно, че всичките неща, които са давали като обещания, в повечето случаи не са били изпълнявани. Ако трябва да съдим от миналото със сигурност това, което се налага в момента отново е поредната лъжа.  Аз обаче съм много положителен човек и смятам, че винаги може да има такъв момент, в който нещата могат да се обърнат в положителната насока и всички тези обещания, които дават да се реализират”, каза Профирова.

Куцупаров допълни, че те обещават, въпросът е дали изпълняват това нещо. „Ако се върнем години назад – преди всеки избори, всички, които са кандидати обещават – какво се е изпълнило? Това, според мен, е красноречив отговор”, каза той.

Румен Белчев на Първи април: Българският народ е мъдър и поумнява прогресивно

Мартин Лутър Кинг казва, че: "безредиците са езикът на нечутите". За да избегнем появата на безредици и да не отваряме нови рани в и без това изтерзаните от обещания, мисли и стремежи душевности е редно да подхождаме към словото с отговорност.

„Ние малко или много трябва да сме отговорни не само за това, което мислим, а и затова как го казваме и го изказваме”, обясни Красимир Куцупаров.

„Уроците на времето показват, че истинските мъдреци са всъщност хората мълчаливци”, допълни Мирослава Профирова.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.