Близки на детето смятат, че може би е бито

Новородено бебе е било прието в болницата в Благоевград с жълтеница, а е изписано със счупен крак. За това сигнализираха родителите на детето, които настояват за спешно разследване на случая.

От лечебното заведение в града засега няма официална позиция, като се съобщава само, че в момента тече проверка. В телефонен разговор на NOVA с директора на болницата Огнян Митев, той загатна, че нещата „не са такива, каквито изглеждат”.

Бебето е само на 20 дни. Малко след раждането си било прието в болница със симптоми на детска жълтеница. Майката не била допусната да остане с него. „Те не искаха. Казаха, че не може”, обясни Вера Георгиева.

Семейството всеки ден звъняло по телефона, за да се информира за състоянието на детето. Вчера обаче им било казано, че бебето вече не е в благоевградската болница.

„Казаха, че трябва да си вземем личните карти и да тръгнем за София, за „Пирогов”, защото детето е там. Сложили му шина на крака. Ние попитахме как е станало? Казаха, че не могат да дадат информация”, разказа бабата на бебето Маруся Георгиева.


Няколко часа по-късно бебето е върнато с линейка в Благоевград. „И виждаме как ни го свалят от линейката, със счупен крак”, добави Георгиева.

„Според мен или го изпуснаха, или го дръпнаха. Те направиха нещо. Детето само няма как да си счупи крака”, смята майката на бебето.

„Ние си го дадохме здраво, право дете. И как ни го върнаха… На 20 дни дете – със шина! Не дават обяснение – казаха, че ние така сме го вкарали с болницата – със счупен крак. Е няма как”, категорична е бабата на бебето Надка Рускова.

От болницата обясниха, че е назначена проверка. Ще се преглеждат видеозаписи от камери, а всички служители ще дават обяснения. В отделението днес влезе и Агенцията за медицински надзор, а прокуратурата също работи по случая. В момента детето е вкъщи – с гипс и обездвижено.

„Според мен това не е лесно счупване - то е на две места. Имаме епикризи, в които пише, че и от двете страни – отляво и отдясно е счупен кракът. Аз искам справедливост, тази която го е направила, вътре има камери – да се изследват всички камери, коя е била дежурната, коя го е докарала в това състояние - искам жестоко наказание, дисциплинарно уволнение”, поиска Маруся Георгиева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.