По думите му прошката е най-големият урок

В "Срещу течението" с Евгений Генчев – на Великден – Мариус Куркински за това в колко засукано време живеем, има ли място да сме смешни, освен по балкански диви. Тази година се навършват 30 години от първия му моноспектакъл.

"Няма хора, които не вярват в Господ. Всички вярват, защото са сътворени, някои просто се боят да пристъпят. Прошката е най-големият урок", казва той.

"Когато сцената ме прие и тръгна всичко, суеверията изчезнаха. Правя технически упражнения за тренинг и текст и отправям молитва преди започване на всяка работа. Започнах през 1993 г. - тогава изиграх "Дон Жуан" по Молиер. Мисля да чествам тази годишнина. Тя е заслуга и на публиката. Ще отдам благодарността си чрез нов моноспектакъл", разкри Куркински.

Мариус Куркински поставя „Двубой" от Вазов в Народния театър (ВИДЕО)

По думите му информационен поток, наподобяващ зловещ тътен, залива хората. "Никога не бих искал да занимавам хората със задкулисни територии, театърът е чиста територия, незасегната от политиката. Тя винаги е била засукана, винаги ще бъде неистинска и задкулисна. Комунистическият преврат беше лукаво премислен и брилянтно изпълнен, предаващ се през поколение. Директивите му се изпълняват и до ден-днешен. Гласувам почти редовно, на последните избори го направих. Надявам се да не е всичко погубено и нашите гласове никой да не ги брои, но имам и такива съмнения", заявява той. 

Според него компромисът не е нещо добро, той е част от светското. "Българите сме малко братство, не може да имаме такова голямо разделение. Има по-важни неща от хляба", смята актьорът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.