Един от трафикантите е криминално проявен

Еди от трафикантите, задържани за превоз на 23-ма мигранти в линейка, е осъждан четири пъти -  за шофиране след употреба на алкохол и липса на свидетелство за управление на МПС. Това заяви в ефира на „Здравей, България” районният прокурор на Пловдив Петър Петров. Съучастничката му не е криминално проявена. 

Прокуратурата решава за обвиненията на каналджиите, превозвали мигранти в линейка

Припомняме, че в неделя, при гонка на магистрала "Тракия", бяха задържани мъж и жена, които превозвали мигрантите в стара бракувана линейка. Повдигнато им е обвинение за осуетяване на полицейска проверка и каналджийско. 

„Линейката по талон и регистрация продължава да се води специализиран превоз”, коментира Петров. Тази година собствеността ѝ е прехвърлена на дружество, което се занимава с автомобили, а след това на трето дружество, което не извършва медицински услуги. Тепърва ще се установява защо превозното средство продължава да се води специализиран превоз.

СЛЕД ГОНКА! Заловиха мигранти, превозвани в линейка на АМ "Тракия" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Районният прокурор посочи още, че мигрантите са качени на територията на Област Стара Загора, като е трябвало да бъдат превозени до границата ни със Сърбия.

„Те са преминали зелена граница от Република Турция, а оттам са превозени с неустановен досега транспорт”, посочи още Петров. Всеки е платил различна сума – около 5 хил. евро на човек. 

 

На задържаните са повдигнати по две обвинения - за трафик на мигранти и за осуетяване на полицейска проверка. По първото обвинение се предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв., а за другото - до 3 г. и санкция от 500 до 1000 лв.

Според старши комисар Васил Костадинов около 19 ч. е получил сигнал, че по АМ "Тракия" се движи линейка, вероятно превозваща нелегални мигранти. "Организирано е визуално проследяване на автомобила. Подадена е стоп палка, но шофьорът не се подчинил и започнало преследване. Водач на линейката е 32-годишен криминално проявен мъж от София. Неговата спътничка - 30-годишна жена, също има досие. Има сериозна палитра по отношение на криминалното им минало - осъждани са за държане на наркотични вещества, управление на МПС под въздействие на наркотици и кражби. Сега двамата са задържани за 72 часа. А мигрантите - 23-ма мъже и афганистан, сред които и три деца, се намират в обособено помещение в Любимец", разкри той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.