Делегацията на Европейския съюз в Хартум вече е напуснала страната

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Избухналите преди седмица боеве между армията и паравоенната групировка "Сили за бърза подкрепа" предизвикаха хуманитарна криза, отнеха живота на над 420 души и оставиха милиони суданци без достъп до основни услуги.

Някои евакуационни операции се осъществяват по въздух, други – през пристанищния Порт Судан на брега на Червено море. Посолството ни в Кайро прави опити да евакуира българите в Судан като им предлага възможни безопасни маршрути. В неделя от външното ни министерство съобщиха, че са в 24-часова връзка със сънародниците ни там.

Съединените щати и Великобритания евакуираха своите дипломати извън страната. Френски самолет, превозващ около сто души, сред които и делегацията на Европейския съюз в Хартум, както и други националности, е отпътувал за Джибути. 

"Това беше сложна, но успешна. Служителите на Европейския съюз, 21 души, вече са в Европа, а много други граждани на Европейския съюз и други лица вече са извън Судан. Не мога да ви дам конкретна цифра, но със сигурност са повече от 1000 души. Искам да благодаря специално на Франция, че изведе нашите хора, и искам да благодаря на обединените усилия на много държави, които изведоха своите граждани. Прекратяването на огъня вече не е в сила и трябва да продължим да настояваме за политическо решение. Не можем да си позволим Судан, който е с голямо население, да се взриви, защото това ще изпрати ударни вълни в цяла Африка", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.