Това написа лидерът на ИТН във Facebook

Референдум за свикване на Велико народно Събрание, което да промени държавното устройство на България от парламентарна към президентска република, няма да бъде иницииран. Това обяви в пост във Facebook профила си лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

"Събрахме 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света. Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива. И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република", написа Трифонов.

Той благодари на всички, подкрепили идеята. "Вашата гражданска позиция е доказателството, че всичкото това имаше смисъл", завършва лидерът на ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.