И тази година датата скара българите, стигна се и до напрежение

9 май - Ден на Европа за едни, Ден на победата за други. И тази година датата скара българите. В центъра на София имаше и напрежение. Въпреки, че столичният кмет забрани похода на така наречения „Безсмъртен полк”, посветен на Деня на победата срещу Хитлерова Германия, той все пак се състоя.

Паметникът на Съветската армия отново беше арена на провокации между участниците от „Безсмъртния полк” и демонстрантите, които ги посрещнаха с освирквания и настояване на мястото на монумента да бъде издигнат друг. Въпреки напрежението и словесните престрелки, до ескалация не се стигна, защото полицията раздели с жива верига двете групи.

Парад в Русия за Деня на победата, Путин държа реч (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сборният пункт на участниците в шествието беше Паметникът на Незнайния воин. Минути преди шествието да тръгне към Паметника на Съветската армия, столичният кмет издаде забрана за провеждането му. Мотивът - в района на монумента се събират хора с противоположни позиции. Въпреки забраната, шествието тръгна. При монумента ги очакваха демонстранти с български трибагреници и плакат „Искаме български паметник”.

„Това са 15 лумпена, които не мога да разбера какво точно искат. Тук са хора, които помнят Деня на победата. Всеки, който мисли, че може да опорочи този празник, всъщност съжалява за Хитлер!”, заяви Александър Симов от БСП.

Пред паметника беше и руският посланик Елеонора Митрофанова. „Това е ден за памет и скръб. Памет за безчислените жертви, които даде Съветският съюз и мирният народ за освобождението”, каза пред насъбралите се хора дипломатът. 

Отново се чуха призиви Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат час по-скоро. „От 10 години я водим тази битка, ще го преместим оттук. Няма да го разрушаваме, ще го преместим в музей, но не му е мястото тук”, категорична беше Грети Стефанова от „Демократична България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.