Руският президент обвини Запада в опит да унищожи Русия и да налага на останалия свят своята воля

Парадът на 9-и май в Москва беше по-малък от обичайното. Отменено беше прелитането на самолети и хеликоптери. Откакто Владимир Путин дойде на власт, този ден се превърна в най-важния празник в страната. Но както миналата година, така и днес, тържествата бяха повлияни от войната в Украйна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По-малко единици бойна техника преминаха по Червения площад. Авиацията изобщо не участваше. Както обикновено, Путин държа реч. Той опита да представи Русия като жертва на войната.

„Цивилизацията отново е в решаваща, повратна точка. Срещу нашата родина отново беше започната истинска война”, коментира руският президент.
 


В речта си Путин повтори редица тези, които Кремъл разпространява от началото на войната. Като това, че за руската инвазия в Украйна е виновен Западът. Разрушенията и хилядите убити в Донбас бяха наречени защита на населението. След като Русия изготви дълъг списък с неприятелски страни, от трибуната на Червения площад Путин каза, че нямало такива.

„За нас, за Русия, няма неприятелски и враждебни народи. Нито на Запад, нито на Изток”, поясни държавният глава.


Путин нарече „много важно” присъствието на чуждестранни лидери на парада. Петима президенти и премиери на бивши съветски републики бяха на трибуната. Миналата година нямаше чуждестранни лидери.


Същевременно в Украйна не отбелязват 9-и май по съветски образец. Вчера, на 8-и май, датата на капитулацията на нацистка Германия, президентът Володимир Зеленски имаше специално обръщение към нацията. А днес, както повечето страни в Европа, Украйна отбелязва Денят на Европа. За повода в Киев дойде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя се поклони пред паметника на убитите от руснаците украински войници и даде съвместна пресконференция със Зеленски.

„На 9-и май празнуваме мира и мира и единството в Европа. Ден, в който си припомняме уроците на историята. И в който се ангажираме бъдещето на следващите поколения да е по-добро”, заяви Фон дер Лайен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.