Над 50 доброволци впрегнаха усилия, за да модернизират мястото

Откриха обновения Детски хематологичен център към столичната болница „Царица Йоанна-ИСУЛ”. За 3 месеца над 50 доброволци са впрегнали усилия, за да модернизират мястото, където се лекуват деца с таласемия, хемофилия и други редки заболявания на кръвта.

Най-малкият пациент в центъра е само на 11 месеца. За него, както и за останалите деца с редки заболявания на кръвта, посещенията тук са ежемесечни. Не само терапията помага на лечението им обаче. Средата е не по-малко важна, споделят родителите.

Дарители и лекари реновираха център за хематологични заболявания

„Преди това да се случи ни беше много трудно да идваме. Може би няколко дни преди това започвахме обясняването, че трябва да отидем - неща, които трудно се приемат от едно 5-годишно дете, а сега нещата са по-различни. Дори той ме пита ние кога ще ходим за калинки”, споделя Илияна Първанова, майка на 5-годишния Симеон с таласемия.

А за да го има сега желанието за събиране на калинки, са помогнали много доброволци. Сред тях и 8-годишният Теодор, който всеки ден след училище идвал в Центъра заедно с майка си. Искал да помогне, за да стане по-хубава болницата за децата, споделя Теодор.

От белите болнични стени вече няма и следа, след като двама художници доброволно запретнали ръкави. Рисували денонощно, за да може чрез изкуството си да отправят послания за деца, родители и лекари.

В момента в Детския хематологичен център се лекуват повече от 45 деца с таласемия и над 80 с хемофилия и други редки заболявания на кръвта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.