Коментират Румяна Коларова, Милен Керемедчиев, Евгений Кънев и Кузман Илиев

Възможно ли е предложението за ротационен премиер с втория мандат? Първо това да бъде акад. Николай Денкова, а след 6 месеца – Мария Габриел. Предложението гласи още министрите да са експерти. Възможно ли е това да е решението? Темата коментираха политологът Румяна Коларова, бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, икономистите Евгений Кънев и Кузман Илиев.

Румяна Коларова припомни, че такова нещо има в Румъния. „Там срокът е година и половина. Второ там става дума за трипартийна коалиция, с участието на партията на унгарците в Румъния. Трето това е абсолютно невъзможно, ако няма подписано коалиционно споразумение. Това не става с „джентълменско споразумение”, а със сложно коалиционно споразумение. Това означава, че съставът на кабинета е резултат от номинации на двете страни”, заяви Румяна Коларова.  

Евгений Кънев каза, че още в предизборната нощ е бил на мнение, че това е единственият вариант. „Тип кабинет „Попов”, който има елемент на коалиция, но напрактика това са излъчени експерти от двете страни, а не толкова политици. Това е важно да отбележим, че ще стане при втория мандат”, каза Кънев. „Вариантът с ротационен премиер е стара практика – от 1974 г. в Израел започва. Пробвана е в Турция, Македония, Румъния. Има различни вариант. Идеята е двете най-големи партии да правят коалиция помежду си. Идеята е властта да бъде рутирана”, обясни Кънев.

Подобен тип правителство икономистът Кузман Илиев определи като „брак по сметка”. „Брак по сметка, който е неизбежен. В момента България е тежко разделена на две – две половини, които стават все по-радикални. И ГЕРБ и ПП са от едната страна на барикадата, а не искат да го признаят. Другата половина е по-консервативната”, каза Кузман Илиев. „ГЕРБ и ПП нямат друг избор, ако искат да са силни”, смята икономистът.

Според Милен Керемедчиев България „се нуждае панически от правителство”. „Не само ножът е опрял до кокала, не само икономически вървим и боксуваме в грашната посока, но и във външно политически плат пред нашите европейски партньори всеки ден показваме огромна слабост и несигурност. Показваме, че не сме стабилен член на ЕС. Нуждаем се от правителство, защото ситуацията е катастрофална”, заяви Милен Керемедчиев.

Според Румяна Коларова всяко правителство е по-добре от това да няма правителство и да се върви към предсрочни избори. „Първо са хибридните атаки. Второ става дума за политиката на президента, която е уязвима, непоследователна точно по тази тема. Единствената основа, на която може да се формира правителство, е проевропейската основа. Това правителство е важно и заради отслабването на ролята на ПП в коалицията ПП-ДБ, ясното позициониране на тази коалиция в дясно, не в ляво. Всъщност може да се каже и заради външна заплаха, и заради вътрешна трансформация това решение е възможно”, смята Коларова.

„Спасението на Бойко Борисов е в основата на  тяхната диалогичност да ходят към втори мандат и да искат коалиция или някаква форма за взаимодействие с ПП. Другият проблем, който имат, е, че има огромен натиск от ЕС и НАТО за проеевроатлантическо правителство”, смята Кънев.

Според Кузман Илиев ако ПП-ДБ се съберат с ГЕРБ-СДС това би било коалиция. „Тя би била странна, защото ПП-ДБ дълго време обясняваха как лицето на всички тези проблеми са ГЕРБ, обвиняваха и Борисов. В един момент се обръщат и започват битка с главния прокурор, който се казваше, че е недосегаем. Сега се оказва, че има механизми да бъде контролиран”, коментира Кузман Илиев.

Според Милен Керемедчиев двама души в момента в държавата не искат да има правителство. „Това е главният прокурор, защото това го устройва. И президентът, който управлява със служебните правителства, безконтролно. Ако може да му гласуват нов бюджет, да се харчат средства”, коментира Керемедчиев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.