Според прогнозите на синоптиците се очаква леко подобряване на времето

След поройните дъждове и наводнения в Северна Гърция през вчерашния ден - ситуацията там започва да се нормализира. Бедствието е взело и жертва. Мъж е открит мъртъв в планината, след като е паднал в река. Най-големи щети имаше около Солун, както и на полуостров Халкидики

Река Ропотамо, която преминава през Солун е повишила нивото си, затлачила се е и е преляла. Наводнена е къща в близост. Живеещите в нея са успели да се спасят на по-горни етажи на жилището си.

"Така и не разбрахме как водата прехвърли моста, но вътре, на първия етаж, стана като река. Моята майка остана блокирана на първия етаж. Не знаехме как да я изведем. Разбрахме, че ако отворим вратата, можем да усложним ситуацията и да влезе още вода. Затова я изведохме през прозореца. Взехме я на ръце и така я спасихме", разказва Теодосиадис Христос. 

"Снощи за един час валя три пъти повече, отколкото вали за един месец. Тази река нямаше как да поеме толкова голямо количество дъжд. Нуждаем се от повече работа за контрол на наводненията. Чакаме финансиране от държавата, защото са застрашени човешки животи. Наводни се сградата на културния център, няколко къщи, всичко тук беше езеро", посочва зам.-кмет на район Паблос Мелас в Солун Атанасос Лазаридис. 

Според прогнозите на синоптиците се очаква леко подобряване на времето. На Халкидики има локални наводнения, но не се съобщава за жертви и пострадали.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.