Все пак за този месец ще има, защото ще се разглеждат с приоритет, заяви вътрешният министър

Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие всички щети от бедствията. Това съобщи пред депутатите вицепремиерът и министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Темата доведе до скандал в залата.

7 дни след бедствието в Лиляче, семейството на Людмила все още се опитва да се върне дома си след голямото наводнение. Но вместо уют, от къщата продължава да излиза кал. „Матраци, пералнята е изгоряла, хладилникът също”, разказа жената.

Депутатите изслушват вътрешния министър

Депутатите извикаха вицепремиера Калин Стоянов, за да каже как държавата ще помогне на пострадалите като Людмила. Той отговори, че за хората от наводненията в последните седмици пари ще има. За другите, които още чакат - едва ли. Защото при нужни над 520 млн. лв, в хазната имало само 130. „Сумата, с която разполага Междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна. Няма за щетите, камо ли за превенция”, заяви Стоянов.

На фона на тежките решения за кого да има и за кого - не, народните представители стигнаха до скандал за това кой е помагал и кой - не. „Ние бяхме там, къде бяха общините? Сега вече е късно, хората сами си ринаха щетите”, заяви Иван Ченчев, депутат от БСП. „Всички ние бяхме на терен, г-н Ченчев. Не всички отидохме да се снимаме по бяла ризка и да покажем колко сме загрижени”, отвърна Младен Маринов от ГЕРБ. „Когато стане наводнението и си с бялата ризка в парламента, няма време да обуеш дънките и да отидеш при хората”, каза Георги Свиленски, БСП. „Аз бях там, когато водата нахлу, говорих с кмета на Берковица. Реакцията беше навременна”, каза Ванина Вецина от ПП-ДБ.

Калин Стоянов ще ръководи Щаба за помощ на украинските бежанци у нас

Спорът ескалира до лични нападки. „От всички, които са пострадали, какъв процент са били застраховани?”, попита депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. „Хората са в правото си да вземат по едно паве и да отидат пред МС, да видим колко са застраховани министрите”, отвърна Тошко Йорданов, ИТН. Последва и отговор от Ананиев: „Ако си бяхте направили труда, г-н каквото ви беше името там да слушате, щяхте да разберете, а не да правите внушения”.

Словестните престрелки продължиха. „Настимир, на който му знам името, както и всички партии, през които е минал като малка палава обла пеперудка, за да кацне навсякъде. Знам името на врачока пеперудест Настимир”, каза Йорданов. Ананиев отвърна: "Вие доведохте Вашия син, който трябваше да бъде на стаж, и се молихте на колене на Меглена Кунева".

Калин Стоянов: Държавата не разполага с достатъчно пари, за да покрие щетите от бедствията

Намеси се Росен Желязков, който направи забележка за личния тон. И докато избраниците на народа спорят, бедстващите като Людмила се надяват. „Не е честно. Дъждът не чака дали ще има, или не. Това е бедствие. Ако може нека да помогнат”, каза тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.