Следствието пак минава под шапката на Прокуратурата

Законът за съдебната власт - на поправителен в парламента. Мнозинството в залата се съгласи с ветото на президента, което на практика означава, че Следствието остава част от прокуратурата.

Месец, след като дадоха зелена светлина за отделяне на Следствието от Прокуратурата, днес депутатите дадоха крачка назад и се съгласиха с наложеното вето от държавния глава. Така, само след само месец живот, Следствието отново минава под шапката на Прокуратурата.

Гласуването обаче беше предшествано от ожесточен дебат и размяна на остри критики. Според ГЕРБ и ПП-ДБ приетите текстове през юни имат нужда от корекция. От БСП също застанаха зад решението на президента и обвиниха „Възраждане”, че са предлагали промени, продиктувани от ГЕРБ. Очаквано, от формацията на Костадин Костадинов атакуваха мотивите на президента и ги определиха като политически. От ИТН бяха категорични, че Следствието и Прокуратурата трябва да са разделени, а от ДПС не се включиха в дебата и гласуваха „въздържал се”.

Депутатите извадиха Националната следствена служба от прокуратурата

Месец, след като казаха „да” на измененията в Закона за съдебната власт, депутатите направиха рязък завой. Управляващите бяха категорични - трябва нов дебат, а приетите текстове са прибързани.

„Ние трябва да признаем, че в желанието си да ускорим съдебната реформа, като че ли прибързахме малко”, коментира Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

„Може ли да приемаме изменения, правени на коляно”, пита Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Последва критика: „Тези, които направиха тази промяна в Конституцията - вливане на Следствието в съдебната власт, и по-конкретно в Прокуратурата, сега трябва да дадат отговор пред цялото общество за „делата на трупчета”, коментира Бойко Рашков от ПП-ДБ.

От „Възраждане” реагираха остро на корекциите на президента: „Ветото съдържа единствено политически мотиви и е насочено срещу законодателната дейност на „Възраждане”. За мен изглежда, че мотивите са писани от хора, които са виждали Следствието, само когато са минавали по „Г.М. Димитров”, возейки се в служебната кола на Президентството”, заяви Петър Петров.

Депутатите приеха ветото на президента, НСлС се връща към Прокуратурата

Последва критика от БСП, които също казаха „да” на ветото. „На коленце - ГЕРБ диктува, „Възраждане” пише и предлага от трибуната”, посочи Корнелия Нинова.

„г-жо, Нинова, не знам каква е тази карма ваша. Първо имаше фиксация към личността на Бойко Борисов - да се разбирате като мъже, сега фиксацията към моите колене е напът да стане някакъв оксиморон”, добави Петров.

За задкулисни договорки заговориха и други.

„За един месец - от 2 юни, ГЕРБ ще преживее катарзис и ще гласува за ветото на президента, за да не може да мине вашият законопроект”, критикува независимият депутат Радостин Василев.

„Това с отделянето на Следствието от Прокуратурата беше заради страх от Иван Гешев... на ГЕРБ. В момента, в който Гешев не е главен прокурор, това не е необходимо и те трябва да дундуркат партньорите си от ПП-ДБ по някакъв начин”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

В крайна сметка, след два часа дебати, депутатите върнаха на поправителен текстовете. И приеха да съкратят срока за промени между двете четения на четири седмици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.