В Добрич са се увеличили с 20 на сто спрямо миналата година

Сериозен ръст на разрешенията за наемане на работа на непълнолетни отчита Главната инспекция по труда. За първите 7 месеца на тази година са издадени близо 10 500 документа и увеличение се отбелязва не само за предходната 2022-ра, когато са издадени 8 500, но и преди Ковид кризата, когато за 2019 г. са били 7400. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Добрич е една от областите с най-голям брой разрешителни. Към края на юли те са се увеличили с 20 на сто спрямо миналата година, съобщиха от местната инспекция по труда. Младежи под 18 години се наемат най-вече в туристическите дестинации, като Балчик. В този хотел за първи път вземат на работа четирима младежи наведнъж.

ОБАЖДАНИЯТА ДО ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ: Предвиждат се промени в проекта за Национален рамков договор?

"Наемали сме и предишни години, но тази година са повече от предходните сезони. Може би основната причина е това, че предишните години сме наемали повече работници от чужбина. Миналия сезон имахме доста украинци. Тази година има много по-малко такива налични и с програмите също е доста по-сложно", заяви Христо Желев, управител на хотел в Балчик.

Младежите и девойките работят като сервитьори, камериери или рецепционисти.
"Справят се нормално. Имат нужда от повече обучение и напътствия. Първите седмици при всички положения трябва някой да им помага, а след това постепенно вече се справят доста по-добре. Има някои от тях, които са работили и предишните години, така че те се справят малко по-лесно", посочи Христо.

А разлика в заплащането на всички наети няма. "Заплащането си е стандартно, въпросът е, че на длъжности, на които са те за по-ниско квалифицирани кадри, иначе нямаме някакво разделение според възрастта", посочи той.

Предлагат личните лекари да не дават консултации по телефон в извънработно време

Заради липсата на кадри по нашето Черноморие се наемат работници от различни държави.

"Имаме колеги, които вземат от Молдова работници, от Турция има, Казахстан, Киргизстан, дори и от по-екзотични дестинации. Всяка година те ще нарастват по простата причина, че реално на пазара има огромна нужда от кадри, особено в туризма, защото голяма част от хората или се преквалифицираха по време на епидемията, защото твърде дълго време стояха без работа, или са в чужбина", казва още Христо.

Желев ще продължи да наема младежи, но за да осигури необходимото обслужване на клиентите си, ще търси и квалифицирани кадри, пък било то и в чужбина.

Репортер: Надежда Карапанчева