Това заяви говорителят на Кремъл

Русия отрече правителството да е поръчвало смъртта на Евгений Пригожин. Говорителят на президента Путин каза, че тези широко тиражирани подозрения са „абсолютна лъжа”.

В същото време, на фона на съмненията, дали лидерът на „Вагнер” наистина е мъртъв, премиерът на Великобритания коментира темата. Според британското разузнаване Пригожин е бил на падналия самолет.

Видео: Ройтерс

„Талантлив бизнесмен”: Путин говори за първи път за катастрофата с Пригожин

В двата месеца откакто Пригожин и „Вагнер” тръгнаха с танкове към Москва, журналисти, анализатори и политици прогнозираха, че лидерът на частната армия ще бъде елиминиран. След като самолетът на Пригожин падна, тези подозрения станаха особено актуални. Днес Кремъл официално ги коментира.

„Сега има много спекулации за самолетната катастрофа и трагичната смърт на пасажерите, включително Евгений Пригожин. Разбира се, на Запад тези спекулации се правят от определен, добре известен ъгъл. Всичко това е абсолютна лъжа. В отразяването на този случай трябва да се опираме само на фактите”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

Друга популярна спекулация, която може да се прочете в много издания, е че Пригожин изобщо не е бил на самолета. Потвърждението за смъртта му засега идва от властите в Русия, а те далеч не са незаинтересована страна. Днес от Великобритания коментираха, че според тях Пригожин е бил на катастрофиралия самолет.

„Нашето разузнаване казва, че Пригожин най-вероятно е бил на самолета. Естествено следим случая отблизо и заедно с нашите съюзници опитваме да установим какво е станало”, заяви Риши Сунак, премиер на Великобритания.

Междувременно американската армия каза, че според тях самолетът на Пригожин не е свален с ракета земя-въздух. Една от спекулациите говореше за инверсионни следи от ракети в небето и повече от един взрив преди падането на самолета. Но експерти вече изтъкнаха, че на снимките на отломките от самолета не се виждат характерните за такива зенитни ракети стотици малки дупки.