Той е свидетел по дело и случайно решава да провери имената си в мрежата

Мъж от София твърди, че личните му данни са били публикувани без негово знание в сайта на Софийския районен съд. Мъжът е свидетел по дело и случайно решава да провери имената си в мрежата, за негова изненада излизат не само трите му имена, но и номерът на личната му карта.

“От 19 юли въпросният протокол циркулира в интернет пространството. Там са изписани пълните ми имена, както и тези на съпругата ми, а също и номер на личната карта”, разказва Йордан Данчев.

Мъжът е подал сигнал в Комисията за защита на личните данни и жалби в МВР и Омбудсмана на Република България. „Обявил съм личната си карта за открадната, но тъй като кредитният регистър се публикува с месец закъснение, аз до този момент не знам дали някой не е злоупотребил с моите данни като е изтеглил бърз кредит”, казва потърпевшият мъж.

От Софийския районен съд заявиха пред NOVA, че поднасят извиненията си към потърпевшия за допуснатия пропуск, който се дължи на законово изискане да се публикува в деловата система всички протоколи. За миналата година в Софийски районен съд има над 70 хиляди броя такива, които се обработват ръчно.

Оттам посочват, че личните данни на Йордан Данчев вече са заличени.

Повече гледайте във видеото.