Вижте някои любопитни факти за живота и кариерата на актрисата

Името ѝ е синоним за класа, достойнство и талант. Тя е от онази рядка порода жени, които те респектират с присъствието си и на които можеш само да се възхищаваш. Зад гърба си има кариера на големия екран и на театралната сцена, на която може да се завиди, но най-важната ѝ роля в живота е тази на Цветана Манева - актрисата, която обичаме, и на която се възхищаваме.

Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева тя е в тройката големи дами на българското кино и театър. Част е от златното поколение на родното ни кино, което ни даде едни от най-хубавите български филми. В богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON можете да откриете класиките "Дами канят", "Шведски крале" и "Басейнът" с нейно участие, както и по-новия "Далеч от брега". Специалната видеотека на EON е мястото, където можете да си припомните някои от най-добрите роли на голямата ни актриса по възможно най-лесния и удобен за вас начин.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Ето няколко не много известни факти за живота и кариерата на Цветана Манева:

С театър в кръвта. Цветана Манева е актьорско дете. Майка ѝ Надежда е католичка, баща ѝ Георги Манев играе дълги години на сцената на Пловдивския театър.

Между театъра и медицината. Още като ученичка тя играе в спектакъла „Когато розите танцуват” на Валери Петров. След това известно време се колебае между театъра и медицината. В крайна сметка надделява ВИТИЗ. „Както лекарят премахва физическата болка, така изкуството облекчава душевните страдания”, обяснява избора си актрисата. Комисията на театралния институт обаче безмилостно реже порива ѝ. Не им харесва начинът, по който произнася буквите „р” и „л”. Цветана се връща в родния си град Пловдив и се влива в редовете на работническата класа. 18-годишната девойка постъпва на работа в обувния завод „Петър Ченгелов” и започва да прави кожени чанти. За това приключение тя казва: „Сблъсках се с хора, които са на „ти” с живота…”

Шегаджийката. Като по-млада Цветана Манева била голяма шегаджийка. Една вечер с група млади актриси били на гости при Северина Тенева, която по това време живеела точно над стаята на актьора Тодор Колев. Купонът на жените бил толкова бурен, че таванът започнал да се тресе. Тодор Колев се качил по пижама, за да направи забележка. Почукал на вратата, отворили му и той видял, че вътре има женско парти. Неочаквано Цветана Манева го грабнала, метнала го на леглото и всички жени му се нахвърлили, имитирайки... изнасилване. „Голям майтап. Изпаднах в глупаво положение. Те бяха десетина момичета на не повече от 23 години и всичките красиви, знойни мадами. Направиха ме за смях”, разказва Колев по-късно.

На крачка от смъртта. През 1967 г. при едно от представленията на култовия спектакъл „Уестсайдска история” в Пловдив Цветана Манева едва не се обесва на сцената. Спасява я само бързата реакция на колега. Тогава е само на 23 години. В злополучната вечер Манева ритва стола на сцената, но тялото ѝ се залюлява от по-силния тласък и кракът ѝ не намира опората, на която трябва да стъпи. Подхлъзва се и въжето се впива във врата ѝ. Първи реагира актьорът Жоро Георгиев. Той скача и подхваща тялото на колежката си. Още няколко души му помагат да изнесе Цветана от сцената, а останалите започват да импровизират, че станалото е част от действието в пиесата. Зад кулисите Цветана е в безсъзнание, защото въжето е засегнало сънната ѝ артерия. Дежурният лекар пристига бързо, преглежда я и установява, че няма скъсан прешлен.

Първите два брака. Като студентка дебютира в киното и познава първата си голяма любов в лицето на третокурсника Петър Вучков – бъдещият популярен мистър „Няма време”, водещ на предаването „Минута е много”. Двамата се женят и първоначално живеят на един таван. Прекарват чудесни лета по Черноморието, където Вучков е екскурзовод на полски групи. Бракът им издържа две години. През 1969 г. Цветана се омъжва за втори път за Николай Пенчев - красив младеж, осветител в театъра. После става оператор в пловдивския телевизионен център. Градската легенда разказва, че, за да я впечатли, Николай влиза с колата си в шадравана на градския площад. Цветана и Николай Пенчев са заедно около 4 години. Имат дъщеря на име Надежда.

...и голямата любов. С Явор Милушев са заедно повече от 40 години. Според нея всичко започва през 1973 г. от една среща на входа на ВИТИЗ. Той е още студент, тя вече играе в Пловдив. „Още помня усещането от докосването му”, разказва Цветана след години. "Той влезе и приятелски ме целуна. От него ухаеше на нещо топло и чисто. Това остави у мен спомен за нещо свежо…”, допълва актрисата. Специално за тях Любен Гройс поставя пиесата „Двама на люлката”. Любовта им в живота преминава на сцената. Публиката го усеща и искрено им се радва. Женят се на 9 септември – единствения свободен ден, когато решават да сключат брак, след като дълго време живеят заедно. „Явор умее да поражда у мен чувството, че съм необходима”, признава Цветана в интервю през 2003 г.

Професионалистката. В историческия филм „Сватбите на Йоан Асен” Манева спасява от линч самия Стефан Данаилов, готвен му от големия Коста Цонев. Според екстравагантно хрумване на режисьора Вили Цанков Коста, в ролята на Йоан Асен, трябва да изиграе една сцена чисто гол и то пред очите на Цветана и около 40 млади дами от антуража на царския двор, събрани специално за тази сцена. Коста Цонев отначало се дърпа, но Вили Цанков е безкомпромисен – това е изкуство! Щом е за изкуството, актьорът е готов на всякакви жертви. Сцената е следната - Цонев излиза гол от бъчва с топла вода и пред камерата започва разговор с Българския патриарх (Иван Кондов). С лице към Коста и с гръб към камерата са и малко инфантилната унгарска принцеса Ана (Цветана Манева) и Бургундеца (Стефан Данаилов). Коста Цонев излиза от бъчвата и вижда блясъка и усмивката в очите на Ламбо, който гризе устни, за да не прихне с глас. „Погледнах Цеца Манева и май тя ме спаси, защото иначе щях да скоча и да го утрепя”, пише Коста Цонев в автобиографичната си книга. "Цветана е голям професионалист. Така се беше вживяла, че в очите ѝ блеснаха сълзи…”

Известна по света. С пловдивския журналист и писател Евгений Тодоров е свързано може би първото международно признание на Манева. Това става през 1973 г. във Варна по време на международния кинофестивал „Златна роза”. Тодоров, млад журналист в местния вестник „Комсомолска искра”, прави интервю с големия руски режисьор Сергей Герасимов. Той казва, че за него голямото откритие на този фестивал е актрисата Цветана Манева, която играе главната роля във филма на Бинка Желязкова „Последната дума”. „Лентата е показана на фестивала в Кан. Говори се, че може да получи колективна награда за най-добра женска роля, но се разминава с отличието. След това чужденци я търсят за продукциите, които снимат в България. Играе във френския „Брътвежите на родилката”, сръбския „Нечиста кръв”, руския „Дон Кихот се завръща”, италианския ‘Ловджийска чанта”, френско-канадско-белгийския „Версенжекторикс”.

Мъдростта. През последните години Цветана много внимателно подбира ролите си. Казва, че младият актьор може да играе и да опитва всичко, но актьор, който си е изградил сериозна творческа биография, не може да играе каквото и да е. Пред Георги Тошев, автор на документален филм за нея, признава, че не бива да пилее времето, което ѝ остава, и че животът ни е даден, за да се справяме с него.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Източник: edna.bg