Във Варна от партията на Борисов ще заложат на Иван Портних

Официално БСП подкрепи кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. От ГЕРБ все още отказват да съобщят на кой ще заложат за битката за столицата, но съобщиха имената за други големи градове.     

В неделя Бойко Борисов обяви кандидата за Варна. За трети път партията ще заложи на Иван Портних, който е кмет на морската столица от 2013 година. В Добрич ще заложат на бившия депутат и бивш заместник областен управител – Красимир Николов.

„Няма да кажа за София. Ще се ограничим с Варна и Добрич”, категоричен бе Борисов.

Именно заради битките по места, ГЕРБ получиха сериозни критики от „Позитано” 20. Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини партията на Борисов, че офертира знакови лица на левицата.

„Разчитаме това като поредния опит на Борисов да пробива левицата, да внушава че между ГЕРБ и БСП са възможни договорки и коалиции”, твърди лидерът на партията Нинова.

Социалистите утвърждават листите си за местните избори

И заяви категорично, че техните кандидати няма да приемат подкрепата на ГЕРБ. „Не се поддаваме на такова нещо. Да не се опитва да го прави за пореден път на местни избори”, категорична е Нинова.

Решението да не приемат подкрепа от ГЕРБ е взето официално на Националния съвет на партията, по предложение на Корнелия Нинова.

Какво знаем до момента за битката за столицата?

Предположенията са, че в неделя - в Деня на София, ГЕРБ ще съобщят кандидата си. Имената, които се коментират, са тези на Георги Георгиев - председател на Общинския съвет и неврохирургът Николай Габровски.

От „Продължаваме промяната-Демократична България” издигнаха Васил Терзиев. Кандидатът на „Възраждане” е Деян Николов, а БСП вече одобриха Ваня Григорова. ДПС и „Има такъв народ” се очаква да съобщят кандидатурите си следващата седмица. Кандидат за София е и независимият депутат Радостин Василев.