Обектът, откъдето е закупена храната, е запечатан

35 станаха случаите на натровени деца, яли дюнери в карловското село Розино. 17 от тях остават в болниците в Карлово и в Пловдив с болки в корема и повръщане, като нито едно от тях не е в критично състояние. Децата, които са на възраст от 1 до 12 години, са били обезводнени.

Обектът, от който са купени дюнерите, е затворен и се охранява от полицията. Проверките са установили, че заведението има временна регистрация за преместваем обект за период от една година, но документът не включва приготвяне на дюнер на място.

След като яли дюнери: 20 деца са приети в болница в Карлово с натравяне
 
„Към настоящия момент в Инфекциозното отделение в Карлово са хоспитализирани 12 деца. Още пет са транспортирани в Инфекциозната клиника в Пловдив, тъй като капацитетът на отделението в Карлово е малък и то не може да поеме всички пациенти. Сигналът получихме около 13.00 ч. Той дойде от директора на 112 СОУ в Клисура. Беше ни съобщено за 18 деца с болки в корема и повръщане. Те са консумирали дюнери, докато чакали училищния автобус на спирката в Розино. По-късно се оплакали и други деца. Информацията ни към настоящият момент е, че 22 деца са били транспортирани от екипите на Спешна помощ в Карлово, но е имало и такива, които са били закарани с личен транспорт. Директорът на Карловската болница ни информира за извършени общо 35 консултации”, поясни Димчева.

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и образува проверка по случая. Тя касае предлагане на храна, предназначена за общо ползване, в която попадат опасни за здравето вещества. Проверката ще бъде извършена от отдел „Икономическа полиция“-Пловдив.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да бъде изискана цялата документация, свързана с обществените поръчки за доставката на храна, да бъдат снети обяснения от свидетели. Срокът за приключване на проверката е едномесечен. 

Повече гледайте във видеото.