В късния следобед в спора се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Политическо напрежение на тема „Енергетика” и разнобой между партньорите в управлението. ПП-ДБ категорично се противопоставиха на идеята за извънредно заседание на парламента този петък, което беше поискано от ГЕРБ и ДПС. От ГЕРБ реагираха остро с обвинения за зависимости. А в ефира на „Здравей, България” икономическият министър Богдан Богданов беше категоричен - не е ясно нито кога, нито дали ще има отстъпка от 73 стотинки от цените на горивата.

Богданов: Не е влязъл в сила законът, по който „Лукойл” да внася пари във Фонда за енергийна сигурност

След като снощи получили предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Закона за енергетиката, във вторник ПП-ДБ завиха, че не ги одобряват. „Не бяха изчистени идеите нито за дерогацията, нито за складовете”, заяви Кирил Петков. Според него предложенията са „писани на коляно. Нямаше нищо за тези 73 стотинки”, допълни Петков.

Петков: Предложенията за отпадане на дерогацията за руския петрол са писани на коляно
„Трогателно е, че тези, които до онзи ден „плющяха карти” с „Лукойл”, днес са най-големите врагове. Ние подкрепяме предложенията, но реалностите са, че „Лукойл” дължат много повече от цитираните милиарди. Само че те бяха натрупани по времето на тези, които вчера критикуваха”, заяви Ивайло Мирчев от ДБ.

А след като обявиха предложенията за популистки и предизборни, призоваха да не бъде свиквано извънредно заседание преди вота в неделя. 
„Призоваваме Росен Желязков да не насрочва извънредно заседание. Няма пречка всички тези проблеми да бъдат обсъдени в деня след първия тур на изборите”, заяви Атанас Атанасов, ДБ.

Последва светкавиче отговор от ГЕРБ. „Хранилката” на „Лукойл” се оказва доста по-голяма, отколкото предполагахме. Оказва се, че има председатели на групи и министри”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Делян Добрев: „Хранилката” на „Лукойл” се оказва много голяма
Според него ПП-ДБ не са успели да разчетат предложенията им, които включват и помощта от 73 стотинки за литър гориво. 
„Текстът гласи, че от 31 октомври правителството трябва да започне да събира пари от „Лукойл” - по близо 3 милиона на ден, и да разпределя по програми въпросните 73 стотинки”, каза Добрев.

ГЕРБ не отстъпват от искането си парламентът да заседава извънредно в петък. „Ще има извънредно заседание, ще бъде насрочено. На него ще си проличи кои групи ще бъдат на „хранилката”, каза Добрев.

В извънредното заседание, освен ветото на президента, депутатите ще разгледат и други енергийни промени - като отмяна на решението 100% от горивата да се съхраняват в складове у нас.

Борисов: Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали „Лукойл” ще си плати данъците

В късния следобед в спора се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов."Излизам и разбирам, че отново аз, който си дадох мандата, дадох си 69 депутати, съм им виновен, че не искат да ходят в петък в парламента. Ако не дойдат в парламента в петък, ще отложим ветото на президента за друг ден.Какъв е този страх за "Лукойл”? Каква е тази неистова подкрепа? Включително са готови да се скараме?", коментира той. 

В сряда ветото на президента върху енергийния закон ще бъде разгледано на Заседание на ресорната комисия, а в петък се очаква и извънредно заседание на парламента.