Право на глас имат 282 670 души

Изборният ден в Пловдив протича нормално. 18 са кандидатите за кмет на града под тепетата, а секциите са 472. Гласува се с 3 бюлетини – за кмет на община, за кмет на район и за общински съветници.

ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ: Гласуваме за нови кметове и общински съветници

Право на глас имат 282 670 души. 2170 момичета и момчета, които наскоро са навършили пълнолетие, за първи път днес ще могат да упражнят правото си на глас.

Два сигнала за нарушения са подадени в Общинската избирателна комисия. Става дума за неправилно поставени агитационни материали. И двата са се оказали неоснователни.

С 10 минути по-рано започна тази сутрин изборният ден в някои от секциите. В малка част от секциите някои от членовете не се явиха на работа.

„Имаше хора, които в последния момент се обаждат, че няма да дойдат, тъй като не се чувстват добре. Това вече дали е така, или не, си е по тяхна преценка. Съответно от РИК, където се обадихме, казаха, ако е нужно ще дойде полиция, ще ги вземат от тях”, заяви Димитър Кънев, председател на СИК.

Сред първите, упражнили тази сутрин правото си на вот, е Смиляна Захариева- жената с най-силния глас на планетата. Тя изпя родопската пенен „Излел е Дельо хайдутин” с невероятно високи децибели и покори Рекордите на Гинес. Днес казва, че гласът е по-важен от всякога.
 

В Пловдив избирателите отиват до урните с определени очаквания от новия кмет – да придобие градът европейски вид, да стане по-чист, да се подобри инфраструктурата, да се помисли за почистването, за облагородяването на тревните площи, повече спортни площадки за децата.
 

Над 1000 полицаи в града следят за нормалното протичане на изборния процес.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК