Туристическите посещения се организират всеки ден, без вторник и сряда

Американската самолетостроителна и аерокосмическа корпорация "Боинг" отново организира туристически обиколки с екскурзовод в един от основните си заводи, който е разположен в района на градчето Евърет, на около 35 км. северно от Сиатъл в САЩ. 

Заводът на "Боинг" е представен в Книгата на рекордите на Гинес като "сградата с най-голям обем в света (над 13,3 милиона куб. м) и заводът с най-голямо производствено пространство". Общата площ на производствените съоръжения е 398 000 кв. м. В завода работят денонощно повече от 35 000 души.

В Евърет се строят самолетите на "Боинг" от сериите 747, 767, 777 и 787, сред които е и "Боинг 787 Дриймлайнър". Във фабриката се сглобява и флагманът на компанията - "777X". 

ЧИСТО НЕБЕ: Самолети, задвижвани с водород – бъдещето на авиацията (ВИДЕО)

Заводът беше затворен за туристически посещения по време на пандемията от COVID-19, но желаещите вече могат да го посетят. Те ще имат възможността да видят отблизо как се произвеждат новите самолети на "Боинг" и да се запознаят с историята на фабриката, която е важна част от бизнеса на компанията от 40-те години на миналия век. 

"Всяка туристическа обиколка продължава 80 мин. Водени от екскурзовод, туристите имат възможността да наблюдават "от първия ред" строежа на самолетите, които се изграждат в момента. Те ще се запознаят с историята на производствените съоръжения в Евърет и с водещата роля, което те играят за бъдещето на търговската авиация", посочва "Боинг".

Туристическите посещения се организират всеки ден, без вторник и сряда, а цената на редовния билет е 38 долара. Предвидени са намаления за деца, младежи и пенсионери. Организаторите препоръчват на тези, които желаят да се включат в туристическата обиколка на завода на "Боинг", да се снабдят предварително с билети, като си ги купят онлайн. 

Историята на най-успешния български пилот Марио Бакалов

"Боинг" е най-голямата самолетостроителна корпорация в света по търговски оборот, но е изправена пред редица предизвикателства и проблеми. Сред тях са и продължаващите разследвания на причините за катастрофите на два самолета "Боинг 737 Макс", при които загинаха 346 души.

На този фон компанията съобщи, че през цялата 2023 г. ще достави на клиенти по-малко нови самолети от серията "737 Макс", отколкото е очаквала преди. "Боинг" прогнозира броят им да достигне между 375 и 400. Проблемите с доставката на този модел самолети са възникнали поради технически дефект, който е установен от експертите на "Боинг". Те са открили, че в задната преграда под налягане, която се монтира на всяка от новите машини, са пробити дупки, без това да е необходимо. Производителят на самолети съобщи, че техническият проблем е свързан с компанията "Спирит аеросистемс", която му доставя части и конструктивни елементи.

На този фон корпорацията е получила миналия месец значителните 224 поръчки за доставка на нови самолети. Само 10 от по-старите поръчки са били отказани от клиентите на "Боинг". Американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" е поръчала 50 машини от серията 787, а канадската "Еър Канада" - 18 самолета. 

През първите 9 месеца на 2023 г. американската самолетостроителна корпорация е доставила 371 нови машини. За сравнение, европейският производител "Еърбъс" е доставил на клиенти 488 нови самолета през първите три тримесечия, сред които 55 през септември. 

Източник: Пламен Пенчев, БТА