Бизнесът се подготвя за нова зима без ток

Бизнесът в Украйна се подготвя за още една зима с чести прекъсвания на тока. Опасенията са, че Русия ще повтори въздушните атаки върху гражданската инфраструктура.

 „Пекарната на Шадрина – добър хляб от добри хора“ е организация с нестопанска цел, която разчита на 160-ватов генератор. Той е дарен по-рано тази година от поддръжници в Норвегия. Така се справя с последиците от войната. Обектът изхранва хората, живеещи в опустошените от войната части на страната.

След повече от 600 дни война: Как изглежда Харков и какво е ежедневието на хората (ВИДЕО)

Наталия Шадрина, директор на хлебозавода, споделя, че за да могат да продължат производството, са организирали благотворителна акция за набиране на средства за закупуване на генератор. Тя разказва, че са събрали необходимата сума, но добри хора са се свързали с тях и са им казали да не харчат парите, защото те ще им дадат захранване. Пекарят Тарас Хуцол казва, че когато пекарната е работела на предишното място, са имали чести прекъсвания на електрозахранването. След помощта от Норвегия вече имат достатъчно енергия, за да пекат хляба, допълва той. Шадрина споделя, че не се страхуват и са подготвени.

Пекарната намира различен начин, за да изрази своята подкрепа. Хлябът се прави в различни форми и стилове, а на някои изобразяват тризъбец – герба на Украйна.

Повече гледайте във видеото.