Серия от срещи преди окончателното решение

Националният съвет на ГЕРБ се събира за 3 дни. Първият етап беше днес – среща на ръководството с депутатите на партията. Темите са анализ на изборните резултати и на работата на правителството.

Целта - в събота, когато е финала, да обявят решението си ще продължат ли да участват в управленското мнозинство. Още днес се чуха множество критики към по-голямата част от министрите, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви,че ще поискат предоговаряне на отношенията в управлението.

Както се закани в нощта на балотажа, Бойко Борисов събра партията, за да решат - остават ли в управленското мнозинство. И поискаха нови правила.
"Сглобката и механизма трябва да се предговарят или да се изпълнява. В МРРБ имаме ли зам.- министър - имаме един. В здравеопазване нямаме нито един, във финансите нямаме", заяви Борисов.

ГЕРБ свиква Национален съвет

Предложението - регулярни срещи между парламентарните комисии и ресорните министри. Целта координация при взимането на решения.
"Те да управляват, а ние през парламента да ги контролираме. Да излизаме и да даваме решения и да носим солидарна отговорност. Иначе сега министъра на финансите прави каквото си реши, но ние не знаем. В четвъртък сменя шефа на НАПв Пловдив, в петък сменя шефа на НАП в Хасково. Може да е прав, но ни прави впечатление и ние ако имахме зам.-шеф на НАП, щеше да се обади и да каже "тия двамата са много калпави", затова ги сменя", добави Борисов. 

Именно в ресор финанси бяха основните критики на партията. Включително новината от вчера, че правителството взима нов външен дълг.
"Призовавам Асен Василев да не отваря торбата, защото това е "кутия на Пандора" и да води държавата към задлъжняване", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Анализът на ГЕРБ ще продължи до събота, когато Националния им съвет се събира във Велико Търново. "Аз се боя, че дори бегъл анализ на програмата показва драстично неизпълнение", съобщи Томислав Дончев. 

Десислава Атанасова: Взимат се решения, без да бъдат обсъдени с ГЕРБ-СДС

Депутатите на формацията още утре се връщат в парламента. "Нито се държим детински, на инат да не влезем в пленарна зала или да наказваме някого. Напротив. Осъзнаваме своята отговорност, но считаме, че трябва и нашите колеги в некоалицията да постъпват по същия начин", посочи Десислава Атанасова. 

Колкото до това как ще гласуват за внесения вот на недоверие към кабинета, от ГЕРБ отговориха така: "Има ли шанс това правителство да работи по-добре? Ако има шанс", заяви Дончев.