Нямам какво да кажа за предприето разследване, заяви говорител на комисията

Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна. Европейското издание "Политико" вчера написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

Global Witness: „Лукойл” е заобикаляла петролното ембарго на ЕС

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване, заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

ЕК: Държавите от ЕС имат задачата и отговорността да прилагат европейските санкции

ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури - това е принципен отговор, посочи той. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите, обобщи говорителят.

 

Източник: Николак Желязков, БТА