Камъните са хлъзгави. Мъгливо е и студено, информират още от ПСС

На Витоша е зима, наслаждаваме се на красотата на зимната планина, но условията са специфични. С тези думи от Планинската спасителна служба  – Отряд София се обръщат към туристите, като ги предупреждават, че пътеките са силно обледени. Камъните са хлъзгави. Мъгливо е и студено, информират още от отряда на страницата си във Фейсбук.

„Навлизаме в един сезон, при който нито с моторна шейна, нито с джип можем да достигнем лесно до пострадалите. За хеликоптер не говорим, защото вали и е мъгливо. С други думи, пазете се!“, предупреждават спасителите.

Обръща се внимание, че екипировката трябва да е подходяща. Освен подходящи зимни обувки, съветите са за дебели ръкавици, шапки, очила и гети. Носете допълнителни дрехи и топли напитки, казват още от ПСС-Отряд София. Оттам обръщат внимание, че колоездачите трябва да сложат на велосипедите си по-меки гуми „за по-добро сцепление“.

При нужда, туристите да се обадят на телефон 112, откъдето ще бъдат прехвърлени към дежурен спасител, обясняват още от софийския спасителен отряд и припомнят необходимостта от планинска застраховка.

От ПСС към Българския червен кръст потвърдиха по-рано днес, че като цяло условията за туризъм в планините са лоши.

 

Източник: Борислава Бибиновска, БТА