Властите не са били информирани за посещението на Абдул Бари Омар

Високопоставен представител на афганистанските талибани беше на посещение и проповядва в джамия в германския град Кьолн. Това предизвика възмущение от страна на германското правителство и местните власти, предаде ДПА.

"Остро осъждаме появата на представителя на талибаните Абдул Бари Омар в Кьолн", написа германското министерство на външните работи в профила си в Х (доскоро Twitter).

Откъде идват милионите на "Хамас" за терористична дейност

Властите не са били информирани за посещението. Служителят от афганистанската служба по храните и лекарствата не е имал виза преди пътуването си до Германия. "Проучваме по-нататъшните мерки в тесен диалог с вътрешните власти и партньорите", се казва в изявлението на германското външно министерство.

Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси, към когото принадлежи въпросната джамия, се разграничи от проявата в молитвения дом в квартал Хорвайлер в четвъртък. Местната афганистанска културна асоциация е организирала събитието, което е било рекламирано като религиозно.

"В разрез с договорното споразумение, то се превърна в политическо събитие, на което беше поканен непознат за нас оратор", заявиха от местния клон на Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси. На сдружението е било забранено да влиза в помещението. "Дълбоко сме разочаровани, че доверието ни бе използвано по този начин", заявиха от съюза.

Германското министерство на външните работи подчерта в изявлението си, че германското правителство не признава талибаните."Докато талибаните в Афганистан грубо потъпкват човешките права, особено правата на жените и момичетата, няма да има нормализация на отношенията с талибанския режим", посочи министерството.

Властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия също осъдиха появата на представителя на талибаните. "Фактът, че членове на радикална организация като талибаните разпространяват идеологията си безпрепятствено на германска земя, е нещо нечувано", казва говорител на регионалната администрация пред местния вестник "Кьолнер щат-анцайгер".

Хиляди се събраха за традиционния карнавал в Кьолн (ВИДЕО)

Източник: БТА, Симеон Томов