След като вчера Кирил Петков обяви в ефира на NOVA, че Стоянов е предложен от ГЕРБ, днес лидерът на партията Бойко Борисов отрече

Управляващите формации се обединиха, за да отхвърлят вота на недоверие, но веднага след това отново ги раздели скандалът с вътрешния министър Калин Стоянов. И днес продължават обвиненията в опит за натиск и прехвърляне на топката, чие назначение е Стоянов.

След като вчера Кирил Петков обяви в ефира на NOVA, че Стоянов е предложен от ГЕРБ, днес лидерът на партията Бойко Борисов отрече. Но и ГЕРБ и ДПС продължават да подкрепят категорично Стоянов. И въпреки че осъдиха полицейското насилие, не смятат, че министърът, който по думите им е експерт, а не политическо назначение, трябва да понесе отговорност.

И докато ПП-ДБ внесоха предложение за анкетна комисия, която да изслуша силовия министър, Пеевски им отговори със свое предложение – временна комисия за министъра на електронното управление заради твърденията му за изнудване от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своята версия за назначението на Калин Стоянов, като се върна на датата от създаването на правителството.

„Когато дойде темата „МВР”, аз им казах, че трябва да е експерт и да изберем между шефа на Полицията, шефа на ГДБОП, на „Жандармерията”. Калин Стоянов го предложиха и аз се съгласих. Не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал”, заяви Бойко Борисов.

Пеевски също потвърди, че номинацията е на ПП.
„Той си каза - на Кирил Петков”, коментира Пеевски.
Това влезе в пряко противоречие на думите на Кирил Петков вчера в ефира на NOVA.
„Той е на ГЕРБ, те като го пазят, вече те носят отговорност”, каза Кирил Петков.
А след този призив, двете формации обясниха защо продължават да стоят зад гърба на вътрешния министър.

„От няколко месеца срещу Калин Стоянов ПП и ДБ започнаха война, защото той не се съгласи да назначи и да безчинстват по време на изборите. Носеха му списъци, сменяха поголовно всички”, каза Борисов.
„А какво е направил Калин Стоянов? Както видяхме премиерът вчера каза, че нямат различия с Калин Стоянов”, заяви Пеевски.

ДПС няма да подкрепят създаване на комисия, която да изслуша Стоянов и от своя страна ще предложат анкетна комисия за министъра на електронното управление.

„ Твърдо стоим зад момчетата, трябва да има държава. Това, което прави г-н Петков, ако иска да закрият полицията, да внасят проектозакон, защото те явно това искат”, коментира Пеевски.

„Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек. Но не и да се сменя министър, защото не угажда за назначения”, каза Борисов.

Колкото до съдбата на сглобката Пеевски обобщи.

„Както виждате, нищо не се е успокоило. Най-хубавото предстои”, заяви Пеевски.

От опозицията също не спестиха критики.

„Калин Стоянов чий министър е? От ПП го призовават да си подаде оставката, а те го сложиха за министър. Вчера Кирил Петков каза, че техния министър вече не е техен министър, а е на ДПС и ГЕРБ”, каза Тошко Йорданов.

БСП продължават да настояват за оставката на вътрешния министър.