Те настояха за справедлива присъда

Близки на 7-годишната Моника, която беше прегазена на пешеходна пътека в село Братаница преди две години, се събират днес на протест пред съда в Пазарджик. Той започна преди началото на делото за катастрофата.



За смъртта й е обвинен бивш служител на ГДБОП. Той получи присъда от четири години и осем месеца затвор, а по-късно Апелативният съд в Пловдив промени наказанието в условна присъда. Върховният касационен съд обаче отмени това решение като явно несправедливо за близките на детето. Магистратите постановинаха нов съдебен състав да гледа делото поради сериозни противоречия. Обвинението е повдигнато за извършване на престъпление на магистрала, а не на първокласен път. От обвинителния акт не става ясно, че момичето е прегазено на пешеходна пътека.

Протест заради условна присъда на полицай, убил на пътя 7-годишно момиченце

Към протеста на близките на Моника се присъединиха и други семейства, загубили децата си във войната по пътищата. На днешното съдебно заседание адвокатът на подсъдимия каза, че не е съгласен с новите обстоятелства в обвинителния акт, свързани с момента на удара. Съдът обаче не прие неговите съображения.  

„Не приемаме основна присъда. Всеки ден умират деца на пътя. Настояваме за ефективна присъда", каза майката на жертвата.

Подсъдимият Владимир Панайотов запази мълчание. „Към момента не е ясно дали подсъдимият ще обжалва, или ще признае вина, както направи и при първото дело в Окръжния съд”, коментира адвокатът му Кирил Николов.

Две години след началото на делото, то отново е в начална фаза и ще продължи през януари.