Демонстрацията организира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк

Евродепутати от България и Румъния се обединиха с протест в центъра на Виена. Причината - ветото на Австрия за влизане на двете страни в Шенген. Демонстрацията се състоя в навечерието на предстоящата среща по темата на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз.

Демонстрацията в австрийската столица организира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. „Ветото на Австрия е несправедливо и неаргументирано. България отговаря на критериите от 2011 г. Пълноправното членство в Шенген е без алтернатива”, посочи той.

Желязков: Мигрантският поток не е причина за австрийското вето за влизане в Шенген

Според евродепутата страната ни не трябва да прави компромис и ако има предложение за поетапно присъединяване, то трябва да е с ясни срокове. „Да се гарантира, че критериите няма да се променят, че няма да има друга обвързваща ситуация. Да имаме гаранция за пълноправното ни членство в обозрим период, а не след един или друг избор, който определено може да ни доведе до друга вътрешнополитическа блокада”, категоричен е Кючюк.

Това мнение защити и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. „Продължаваме да настояваме за пълното ни приемане в Шенген. България не само е изпълнила някакви технически критерии. Последните две седмици направих документ и в две страници показахме всички постижения на България. Когато фактите говорят, политиците трябва да взимат правилните решения”, подчерта тя.

Вицепремиерът обясни, че целта на страната ни остава непроменена – Шенген до края на годината и влизане в еврозоната до 2025 г.