Председателят прекъсна заседанието

Заседанието на Народното събрание в четвъртък беше прекратено. Трибуната в пленарната зала беше окупирана в знак на протест срещу премахването на Паметника на Съветската армия и промените в Конституцията. Инициативата дойде от „Възраждане”, а към нея се присъединиха от БСП и ИТН.

Така се провалиха плановете на управляващите днес да бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и ДОО на второ четене. Последваха два председателски съвета, но до решение след преговорите така и не се стигна. Опозицията заплаши, че повече няма да позволи провеждане на заседания, а решението били предсрочни избори.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вчерашните политически страсти от центъра на София ескалираха тази сутрин в залата на Народното събрание. Опозицията беше категорична в намерението да иска обяснения от управляващите.

„Без никакъв законов акт заповед и решение в центъра на София безчинстват хора въоръжение с флексове”, заяви Костадинов. „Конституционното мнозинство, което погазва Конституцията, което не дава пример няма как и не трябва да бъде по никакъв начин толерирано. Призовавам всеки един свободен българин в тази зала да дойде заедно с нас и да кажем „Не на беззаконието в България”, добави той.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се разбраха за парите за култура, здравеопазване и киберсигурност

Така депутатите от опозицията блокираха достъпа до парламентарната трибуна. „Някой ще обясни ли това какво е – хепънинг, пърформанс или хор, които ще изпълни  песен?”, попита Росен Желязков.

„Или ще има споразумение за спазване на законите в държавата или ще протестът, който върви по улиците ще влезе тук”, категоричен бе Костадинов.


От БСП отново поискаха изслушване на ресорните министри.  „Кой е дал разрешение на този брутален акт?”, посочи Борислав Гуцанов.

„Има такъв народ” пък обясниха, действията си с готвените промени в Конституцията.  „Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство, ще правите каквото си искате”, каза Тошко Йораднов.

„Прекъсвам заседанието. Председателски съвет след 15 мин.”, заяви Желязков.

Изслушват културния и регионалния министри в НС

На председателския съвет беше решено - партийните лидери ще се запознаят с документите относно премахването на Паметника. Но това не разреши казуса. И въпреки заплахата държавата да остане без бюджет за следващата година, опозицията беше категорична.
„Условието е да не се пипа този Паметник. Отиваме на предсрочни избори”, каза Костадинов.

„Може да работи държавата със стария бюджет. Асен Василев си е за уволнение, правителството си е за в коша”, заяви Йорданов.

„Да се видят документите и дали всичко е законно, защото ние държим на правовия ред и на закона. Ще отговорим след час какво ще правим, ще чакаме документите”, съобщи Корнелия Нинова.


Управляващите също не отстъпиха. „Виждаме това като абсолютно безотговорно поведение. Ако се опитват да блокират Народното събрание за най-важните плащания на хората точно преди Коледа – за мен това е извън всякакви норми на парламентарна дейност”, посочи Кирил Петков от ПП-ДБ.

„Ако трябва, ще работим в петък, събота, неделя. Ще приемем законите и паметникът ще бъде демонтиран”, категоричен е Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Блокажът доведе до прекратяване на заседанието. „Не може да се възстанови нормалната работа и редът в залата, поради което прекратявам заседанието”, обяви Желязков.