Парламентарните групи на ИТН и “Възраждане” напуснаха пленарната зала

Дни преди края на годината, 49-ото Народно събрание започна работа по промените в Конституцията. Поправките влязоха на второ четене в пленарната зала. Парламентът си поставя за цел съдебна реформа и ограничаване на правомощията на президента при избора на служебно правителство. Депутатите от „Има такъв народ” и „Възраждане” напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу промените в основния закон и обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Новите текстове, които се дебатират, предвиждат депутати и министри вече да могат да имат двойно гражданство, но с условия за уседналост последните 18 месеца в нашата страна.

Ограничават се правомощията на президента при съставяне на служебно правителство. Първоначалната идея беше за служебен премиер той да може да избира между определен кръг от хора - председателя на Народното събрание, председателя на ВКС, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. Впоследствие обаче депутатите решиха да изключат председателя на ВКС от този списък.

При оставка на правителството парламентът вече няма да се разпуска и ще заседава до клетвата на новите народни представители.

"Възраждане" и ИТН напуснаха пленарната зала, обжалват промяната на Конституцията в КС

Промените в Конституцията предвиждат и ограничаване на правомощията на главния прокурор, както и на мандата му - до 5 години, на председателя на ВКС и на ВАС - до 7 години. Те няма да имат право на втори мандат. ВСС пък се разделя на две - Прокурорски и Съдийски съвет.

„Най-жалкото мнозинство в историята на българския парламент днес ще прави промени. Ще погази върховния закон в държавата, ще наруши грубо обществения договор и ще направи това, което направи с един паметник. Ще хване флекса и с глупав ентусиазъм, с леко разконцентриран поглед ще реже Конституцията грубо и ще я демонтира”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Преди да пристъпите към декларацията ви поздравявам за насладата, която изпитахте от всичко, което казахте в процедурата”, репликира го председателят на НС Росен Желязков.

„Този башибозук в момента се е провъзгласил за конституционно мнозинство, което размахва юмруци в залата. Конституционно мнозинство, което заплашва с убийство в залата. Ние няма да участваме в беззаконието, което се готви тук и ще напуснем тази зала днес”, обяви от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Любомир Стефанов: Нужно е време да се изговорят промените в Конституцията

Така от опозицията в зала остана само БСП. Те обаче заявиха, че ще гласуват против.

„Юридически неспокопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, няма да бъдат тук, за да защитят собствените си предложения. Къде сте?
Тази конституция не представлява обществен договор. Тя ще взриви съществуващия обществен договор”, посочи лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

„Това, че вие сте тук, в тази зала, е хубаво. Това, че не можете да влезете в реален разговор и ще ни замеряте със спекулативни прилагателни, е жалко. Този парламент не можел да променя Конституцията... Кога ще чакаме и кои са конституционните характеристики, за да можем да разпознаем на кой парламент да разрешим това? Кого да питаме – Радев да питаме, вас да питаме? На кой парламент му е разрешено да бъде легитимен?”, попита Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

И след първоначалната размяна на реплики гласуването започна текст по текст.